De duurste steden in Italië om in te wonen

Vrouw lopend door italiaanse straatjes met een beige jurk en zomerse hoed

Dat het leven steeds duurder wordt, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Steeds vaker krijg ik het (meestal ongevraagde) advies dat mijn huurhuis in Amsterdam echt buiten proporties is, en dat ik ‘voor hetzelfde geld een vrijstaande woning kan huren in Friesland’. Dat klopt, maar er wordt bij één belangrijk punt niet stilgestaan: ik wil niet wonen in Friesland, ik wil wonen in Amsterdam. En dan zijn die dure huurprijzen, en überhaupt een duur leven, helaas wel dingen die erbij horen.

En dat is in Italië niet anders. Website Idealista zocht namelijk uit hoeveel duurder het wonen is in de grotere steden, ter vergelijking met de kleinere dorpjes. Ik kan je alvast vertellen: die verschillen zijn echt héél groot.

De duurste steden om te wonen in Italië

Met stip op numero uno staat Milaan — wat voor velen geen verrassing zal zijn. Maar dat het verschil met de nummer drie op deze lijst, Napels, ook alweer zo groot is, had ik niet echt verwacht. Zo ben je gemiddeld gezien in Milaan 47 procent duurder uit als je boodschappen doet.

Maar als je kijkt naar koffie is de verdeling weer heel anders; daar komt Trento het allerduurste uit. Nog steeds echt spotgoedkoop trouwens: je betaalt hier gemiddeld € 1,24 voor een espresso. De laatste keer dat ik minder dan € 2,50 daarvoor heb betaald in Amsterdam kan ik me niet eens meer herinneren — en dit is dan nog het duurste van héél Italië. Op nummer twee staat Trieste (€ 1,14) en erna Bologna (€ 1,13). Nog steeds allemaal gigantisch goedkoop, als je het mij vraagt. Van de koffieprijzen hoef je dus niet je toekomstige Italiaanse woonplaats af te laten hangen.

En hoe zit het dan met de kosten om verder te leven? Ook daar komt Milaan weer als duurste uit: een bezoekje aan de gynaecoloog is daar gemiddeld € 155, terwijl het in Napels op € 80 uit komt. Een pittig verschil.

Is jouw favoriete bezigheid om naar de kapper gegaan, dan kan je Bari het beste overslaan: die komt als plaats als duurste uit het onderzoek. Je betaalt daar gemiddeld € 26,48 voor een verse coupe. In Napels valt het dan weer hartstikke mee: € 11,80 ben je ongeveer kwijt per bezoek. Maar goed, dan nu ook weer de kanttekening dat ik de laatste jaren nooit onder de € 50 ben geknipt in Amsterdam. Wat dat betreft valt het nog alles mee in Italië.