Deze 3 Italiaanse steden zijn de meest gefotografeerde plekken ter wereld

Het internet vergeet niets. Dus ook als Google besluit de stekker uit een programma te trekken, is er vast nog wel ergens een computerwetenschapper uit Estland (in dit geval) die de data ervan heeft opgeslagen. Ik dank meneer Tanel Tammet voor zijn documentatie van waardevolle gegevens: de meest gefotografeerde plekken ter wereld, waaruit maar weer blijkt hoe mooi Italië is.

De meest gefotografeerde steden

Panoramio, een inmiddels verdwenen mashup van Google, labelde en deelde tot 2017 foto’s van gebruikers. Computerkundige Tammet dook de geotags in en maakte er een interessante heat map van, waarop de meest bruisende fotolocaties oplichten en de epicentra der fotografie direct duidelijk worden. Daarop doet Europa het goed, maar springt er eentje met kop en schouders bovenuit: Il Bel Paese.

Tanel Tammet

Toegegeven: niet elke persoon op aarde zal in de dienstperiode van Panoramio geotags aan z’n foto’s hebben gehangen en de data is waarschijnlijk niet meer honderd procent accuraat, maar leuk is het wel. Met maar liefst drie steden domineert Italië de wereldwijde top 10 op het kaartje. Verbaast de gemiddelde Italofiel natuurlijk niet. Welke? Mijn lievelingsstad Florence op nummer 8, Venetië op nummer 6 en Rome blijft net achter New York hangen op nummer 2. Maar goed, die stad slaapt dan ook nooit. De volledige top 10 is als volgt:

  1. New York
  2. Rome & Vaticaanstad
  3. Barcelona
  4. Parijs
  5. Istanboel
  6. Venetië
  7. Monaco & Monte Carlo
  8. Florence
  9. Buenos Aires
  10. Boedapest

Bron: Sightsmap – Tanel Tammet