Zo overleef je de brandende zon in Italië

Komt het hier met bakken uit de lucht, lijkt het intussen in Italië alsof de thermometer een wedstrijdje met zichzelf aan het spelen is. Record na record is afgelopen weken verbroken en de zonkracht is nog altijd absurd hoog. Oppassen dus en smeren alsof je leven ervan afhangt. Tripje Kruidvat (1+1 gratis, joehoe!) voor vertrek en je houden aan deze tips, dan kom je hopelijk heelhuids terug van vakantie.

Vermijd de zon op het heetst van de dag

Tussen elf en drie staat de zon het hoogst en is-ie dus ook het sterkst. Het liefst vermijd je de volle zon daartussen dus compleet, maar zéker rond ’n uur of één kun je maar beter de schaduw opzoeken. Zoek een lekker plekje om te lunchen aan het strand of las een pisolino in als je verblijft in een stad. Je programma kun je hartje zomer het best bouwen om de lunchtijd heen.

Bouw je zonuren op

Smeren, smeren, smeren is het credo. Ik heb binnen no time kleur en verbrand vrijwel nooit, maar ook ik ga gewapend met zonnebrand factor vijftig de deur uit. Zeker wanneer ik nog geen zon heb gezien gaat er eerst een fles SPF50 doorheen alvorens ik afbouw naar een SPF30. M’n gezicht krijgt sinds ik op mijn kop kreeg van collega slash beauty-expert Lotte zelfs elke dag SPF 50 eroverheen, óók als de zon niet schijnt. Dit kleintje van Biodermal is een van mijn favorieten voor het gezicht, en heeft ook nog anti-aging-kwaliteiten.

Huur een ombrellone op het strand

Op veel stranden in Italië staan prachtig uitgelijnde bedjes met parasols. Je huurt er dan ook zelden alleen een bedje; meestal huur je juist een parasol en bepaal je zelf wat voor stoelen of bedjes je erbij wilt als je de keuze krijgt. Dat is ideaal, want die parasol ga je absoluut nodig hebben om een hele dag op het strand te overleven. Ben je bang om geen kleurtje te krijgen in de schaduw? Dan kun je altijd nog een zonnebrand met bronzer aanschaffen om dat proces een beetje te versnellen. En merk je ook maar dat je íets verbrandt? De zon uit!

Blijf smeren op repeat

Zonnebrand blijf je bijwerken, al helemaal na het zwemmen. Er zijn zonnebrandcrèmes die ideaal zijn als je veel in het water zit (wat ik bij temperaturen van veertig graden als behoorlijk logisch vind). Zo is deze van Garnier waterresistent, hydrateert-ie extra en is de basis grotendeels biologisch afbreekbaar, wat weer wat minder olietankereffect heeft op het water. Maar ook hierbij geldt: iedere keer dat je een duik neemt beschermt je zonnebrand minder. Na elke duik opnieuw smeren dus, en ruim ook.

Smeer aftersun na het zonnen

Ik heb weleens getwijfeld of het nodig is, maar als ik merk hoe droog mijn huid is na een dagje in de zon heb ik het antwoord wel gevonden. Daarbij geven producten met aloë vera verlichting als je huid toch gevoelig is na een zonnige dag. Zelf heb ik altijd een kleintje in m’n handbagage, plus een grote fles Garnier met aloë vera. Ik smeer zelfs na de vakantie gewoon nog lekker door tot alles op is, om dan weer over te stappen op normale body lotion.