Typisch Italiaanse dingen die alleen Italianen doen en niemand anders

Typisch Italiaanse dingen

Ik vertelde al eens dat ik altijd al een Italiaan heb willen zijn. Als ik kijk naar mijn zelfverzonnen lijst met fantastische dingen die Italianen doen, ben ik hard op weg om er eindelijk een te worden. Want ze houden er nogal wat heerlijke typisch Italiaanse dingen op na, waar je thuis nog wat van kunt leren. Ik pleit met name voor het opnemen van nummer 1, 3, 5, 6 en 7 in de Nederlandse wet. Al mogen ze er wat mij betreft ook gewoon allemaal in.

10 typisch Italiaanse dingen

1. Elke dag ijs eten

En ook op elk moment van de dag. Wat wil je, met op iedere straathoek een toptent met gelato.

2. Staand koffiedrinken aan de bar

Caffè al banco kost je minder, nodigt uit tot een praatje maken en houdt je ook eens vijf minuten van je luie achterwerk af.

3. Aperitivo doen voor het diner

Godzijdank kunnen we in Nederland wel lekker borrelen. Maar een dagelijks intermezzo door de tijd tussen de middagdip en het avondeten op te vullen met eten en drank; viva l’aperitivo.

4. Een pisolino doen

De Italiaanse variant van de siësta. Of er nu potentiële klanten voor de deur staan of niet, in Italië gooit men de deuren tussen 12.30u en 15.30u gewoon dicht voor een uitgebreide lunch en een dutje toe.

5. Dolce eten als ontbijt

Espresso met cornetto al pistacchio for president.

6. Wijn drinken bij ongeveer elke maaltijd

Cin cin!!!

7. Héél lang tafelen

Eten is meer dan alleen een vork naar je mond brengen. Eten is samenzijn (sorry voor deze verwoording, maar het is wel zo), eten is proeven, eten is kletsen, eten is drinken, eten is als je het mij vraagt het hoogtepunt van elke dag. En daarna la scarpetta.

8. Massaal naar het strand in augustus

Op 15 augustus lopen de steden leeg en de stranden vol. Ferragosto is naast een feestdag ook de dag dat de Italiaan z’n vakantie aftrapt, om daarna hutjemutje aan zee te gaan liggen. Mooi fenomeen.

9. Slippers verbannen naar het strand

Op dat strand mogen ook de slippers aan, en nergens anders. Een cadeau voor het straatbeeld, want niemand wordt blij van blote tenen in plastic schoeisel.

10. De kunst van dolce far niente beheersen

De Italiaan rent niet, hij loopt. De Italiaan doet die pisolino halverwege de dag. De Italiaan eet urenlang en wat hij wil. De Italiaan doet alles wat hierboven staat, en dat is il dolce far niente: zorgeloos genieten.