4 kledingvoorschriften waar je je aan móet houden in Italië

Goed nieuws voor je ogen: Italië krijgt steeds meer regels rondom fatsoenlijk gekleed de deur uitgaan. Je mag nog altijd in minirok in de lampen hangen en als je met je zwembroek aan de stad in wilt, dan zal ook niemand je een rekening uitschrijven – zolang je er maar een shirt boven draagt. Want sommige dingen gaan nu eenmaal te ver, en kunnen er zelfs voor zorgen dat je weggestuurd of beboet wordt. Vier no go’s rondom de dresscode in Italia die je duur kunnen komen te staan.

1. Onbedekt de kerk in

Aangezien ik als baby kopje onder ben gegaan in de kerk en ik hosties mag eten, is mij vroeger ook altijd meegegeven dat je het huis van il Dio niet betreedt in je halve nakie. Al ging de vakantiekleding heus aan, er ging ook altijd een sjaaltje mee de kerk in om de schouders te verhullen. Officieel moet je zelfs niet alleen de schouders bedekken, maar ook de knieën en de buik. In drukbezochte kerken zul je daarop gewezen en indien nodig geweigerd worden, bij kleinere kerken staat het meestal op een bord bij de deur – daar doe je het dus gewoon zelf uit goed fatsoen.

2. Rondlopen zonder shirt in Sorrento, Lipari en Venetië

In Sorrento was het de burgemeester die al het bloot in de stad spuugzat was. Hij riep vorig jaar een nieuwe regel in het leven die je een boete tot vijfhonderd euro kan opleveren wanneer je topless rondloopt in het centrum. Volgens Massimo Coppola wordt de levenskwaliteit in de stad beter en hoeft niemand zich zo ongemakkelijk te voelen. Sorrento trad daarmee in de voetsporen van Lipari en Venetië, waar de regel al langer geldt en overtreden je geld kan kosten. En al hoef je er in andere steden niet voor te boeten, het is alsnog zeker zo netjes dat shirt gewoon nooit uit te doen wanneer je je niet op het strand bevindt.

3. Sandalen dragen tijdens een hike in Cinque Terre

Deze heeft een wat andere insteek, want sandalen en slippers tijdens het hiken zijn gewoon levensgevaarlijk. Als onderdeel van een waarschuwingscampagne van de autoriteiten in Cinque Terre werden flinke boetes voor ongeschikt klimschoeisel bepaald. Reddingsteams worden namelijk doodmoe van alle slecht voorbereide toeristen die zich aan de wandelpaden wagen. Daar was ik er vorig jaar overigens ongepland ook een van, wellicht dat ze teveel bagage ook mee kunnen nemen in de lijst van overtredingen.

4. Op je blote voeten lopen in Praia a Mare

Ook in Praia a Mare geldt een antinaaktheiddresscode, maar dat niet alleen. Ook mag je er niet op je blote voeten rondstruinen. En het spijt me dat ik dit deel, maar ik moet het kwijt: ik zag vanmiddag nog een kalknagel in slippers, in de openbare ruimte. Ik pleit er dus sowieso voor om de vrijheid van schoeisel wat in te perken, waar dan ook. Gelukkig is het onder Italianen al een ongeschreven regel om geen slippers te dragen op de openbare weg. Nu wij nog.