Echt Italiaans eten koken? Dan moet je het gevreesde (gratis!) ingrediënt brandnetel proberen

Als je verliefd bent op de Italiaanse keuken, dan heb je waarschijnlijk altijd een basilicumplant, goede olijfolie en tomaten(blokjes) binnen handbereik. Prima, voor de gemiddelde kok. Maar wil je je nu eens echt onderscheiden van de massa, dan hebben wij een geheim ingrediënt. Gratis te krijgen, maar neem je tuinhandschoenen mee.

Brandnetel eten

Door heel Italië zijn amateurkoks en professionele chefs namelijk verzot op… brandnetel. Ja, die prikkelige groene planten die elke zomer hoger lijken te groeien. Grote kans dat je er met een boog omheen loopt – of het nog net in je thee duldt – maar de Italianen bewijzen dat je hier heerlijke gerechten mee kunt fabriceren. Vooral in Piemonte, Lombardije en Toscane is de ortica een geliefd ingrediënt. Niet geheel toevallig zijn dit ook regio’s waar het wildplukken een lange traditie heeft.

Nog gezond ook

Wat ze er dan mee maken? In de lente is zuppa di ortica een culinair hoogstandje waarvoor je niet meer nodig hebt dan bouillon, ui, olijfolie, brandnetels en zout en peper. Aards, verwarmend en enorm voedzaam, want brandnetels zitten vol vitamines, mineralen en proteïne. Ook in risotto is brandnetel een topper: het bittere van de plant contrasteert prachtig met het romige van het gerecht.

In Toscane en Emilia-Romagna kan je zomaar een ‘ravioli di ortica’ op de kaart vinden, terwijl in Noord-Italië de polenta wordt opgeleukt met brandnetels. In Piemonte verdwijnen de prikplanten in frittata’s en hartige taarten. In de regio rondom Genua zijn ze niet bang om hun beroemde pesto wat extra pit te geven met brandnetels.

Brandnetels plukken

Durf je het aan, dan begint je culinaire ontdekkingsreis met plukken. Een paar tips: draag handschoenen, gebruik een schaar en verzamel de brandnetels in een mand. Door ze te blancheren of drogen, neutraliseer je het irriterende effect. Italiaanse recepten met brandnetels heb je zo gevonden, maar hier zijn er alvast drie om je op weg te helpen. Probeer ze uit tijdens je volgende dinertje en laat die complimenten maar stromen.