Prinsheerlijk slapen in een hotel of vakantiehuis aan het Comomeer

Het Lago di Como is niet voor niets een van de populairste bestemmingen in Noord-Italië. Het meer is omringd door mooie dorpjes en immense villa’s met nog grotere tuinen, die in de zomer in volle bloei staan. In het voorjaar en najaar verplaatst het leven zich van het water naar de bergen en in de winter verandert het paradijs in een skigebied. En wanneer je er ook bent, Milaan ligt altijd op rijafstand voor een combi met een citytrip. Ik ben er zelf een beetje verliefd op. En waar verblijf je dan het allerlekkerst aan het water? In een historisch hotel of verstopt vakantiehuis als een van deze aan het Comomeer.

Vakantiehuis aan Lago di Como

© Casa Isola

Casa Isola

In een verstopte binnentuin aan het Comomeer staat deze eeuwenoude toren, waarin je Casa Isola vindt. Prachtig verbouwd zonder de geschiedenis te negeren en met vele troeven: een balkon bovenin de toren met uitzicht over het hele meer en een kelder met kano’s, fietsen en ligbedden. Ook het bootje in de haven mag gebruikt worden. Het appartement bevindt zich in Sala Comacina, op zo’n 25 minuutjes van de stad Como.
Casa Isola – Via Enrico Prestinari 4, Sala Comacina

© Casa Santo Stefano

Casa Santo Stefano

De overtreffende trap van Casa Isola (zelfde verhuurders) is Casa Santo Stefano. Deze villa ligt net boven het stadje Cernobbio en kijkt vanuit daar uit over Como en het hele meer. Het optrekje is waanzinnig lekker ingericht en heeft een tuin met infinity pool voor jou alleen. Met vijf slaapkamers perfect voor een vakantie met de familie of een groep.
Casa Santo Stefano – Via Enrico Caronti 7, Cernobbio

© The Writer’s Nest

The Writer’s Nest

Aan de oevers van het meer nabij Como ligt The Writer’s Nest verstopt, het oude toevluchtsoord van steenhouwers die met de stenen uit de groeve de villa’s en kerken aan het Comomeer bouwden. De villa dankt zijn naam aan schrijver Giuseppe Guin, wiens romans zich afspelen in en rondom het schrijversnest. Het staat er uiteraard vol boeken, die je in een van de drie slaapkamers, je privétuin of op je privéstrandje in alle rust kunt verslinden.
The Writer’s Nest – Via alle Rive, Faggeto Lario

Hotels aan het Comomeer

© Il Sereno

Il Sereno

Vanaf het water is al te zien hoe bijzonder dit hotel is: een verfrissend modern exemplaar tussen alle monumentale villa’s aan het Comomeer. Bij Il Sereno is elke kamer een suite, het hotel wordt regelmatig genoemd als beste hotel van Italië en het restaurant ving vorig jaar een Michelinster. Superdeluxe en dankzij het ontwerp van Patricia Urquiola een feest voor de liefhebber van architectuur.
Il Sereno – Via Torrazza 10, Torno

© Grand Hotel Tremezzo

Grand Hotel Tremezzo

Als Wes Anderson een hotel had gebouwd, zou het Grand Hotel Tremezzo zijn. Een droom van een hotel in Italiaanse art nouveau-stijl met marmer, goud en alle luxe die je je kunt bedenken. Het pand is omringd door een weelderige tuin en beroemde buurtuin Villa Carlotta, heeft een spa, restaurant en een van de zwembaden ligt ín het Lago di Como. Je mag hiervoor diep in de buidel tasten, maar Grand Hotel Tremezzo staat boven aan mijn hotelbucketlist voor de hele wereld. Punt uit. Helaas heb ik tot dusver alleen vanaf buiten gezien, met de kaak ergens hangend op de stoep.
Grand Hotel Tremezzo – Via Regina, 8, Tremezzo

© Grand Hotel Villa Serbelloni

Grand Hotel Villa Serbelloni

Nog een duurtje, maar kijk even. Villa Serbelloni werd al in 1850 gebouwd als een presentje voor de vrouw van een rijke pief. Vier generaties later is de villa een imposant hotel en nog altijd in handen van dezelfde familie Bucher die in het begin van de vorige eeuw kocht. Twee tuinen, binnen- en buitenbaden, een steigertje naar het meer en een spa zijn enkele pluspunten. En dan die kamers, met behang en antiek meubilair alsof Marie Antoinette er flink huis heeft gehouden.
Grand Hotel Villa Serbelloni – Via Roma 1, Bellagio

© La Locanda del Cantiere

La Locanda del Cantiere

Een stuk bescheidener en persoonlijker is dit hotel aan het Comomeer dat in een oude, gerenoveerde scheepswerf ligt. Een beetje antiek en een vleugje modern, lekker gelegen op een rustiger gedeelte van het meer en direct aan het water met eigen aanlegsteiger. In het bijbehorende restaurant wordt prima gekookt.
La Locanda del Cantiere – Via Recchia Regina 91, Laglio

© Villa Làrio

Villa Làrio

Ook Villa Làrio is een hotel met enkel suites, verdeeld over vier panden op het landgoed aan het water. Er is historisch hoofdgebouw Il Palazzo, de wat hoger gelegen moderne Villa Bianca, het Pavilion met alle privacy en er is een Garden Suite in het ’tuinhuisje’ waar het pas écht stil is te midden van het groen. Hier vliegen de keizerlijke tierelantijnen je niet om de oren, maar is de boel belachelijk mooi modern ingericht met een instant zen-effect. Naast suites is er uiteraard meer: een infinity pool, steiger naar het water van het Comomeer en een eigen restaurant bijvoorbeeld.
Villa Làrio– Via Giacomo Matteotti 25, Pognana Lario

© Villa d’Este

Villa d’Este

De muren van Villa d’Este werden al in 1586(!) opgetrokken door architect Pellegrino Pellegrini. In al die jaren ging de villa langs verschillende prinsessenhanden en kwam het in handen van andere fortuinlijke eigenaren. Inmiddels is het al meer dan een eeuw een hotel en staan er meerdere statige pandjes op het groene landgoed van zo’n 35 voetbalvelden groot. Er is antiek meubilair, er zijn gordijnen van zijdebrokaat, linnen lakens en olieverfschilderijen. En ook hier zo’n inception-zwembad in het water van Lago di Como.
Villa D’Este – Via Regina 40, Cernobbio