Je kunt nu op fiets-foodtour door Sardinië met een beroemde chef

Culinaire fietstour Sardinie

Mezelf aanmelden voor een fietstour zie ik niet zo snel gebeuren, maar hou je me een (vegetarische) worst voor op die fiets, dan vlieg ik lachend de hele Giro d’Italia door. Voor deze tour over Sardinië ben ik dus wel te porren, waarbij een bekende chef je mee op sleeptouw neemt langs allerlei culinaire en culturele hoogtepunten van het eiland per fiets.

Culinair Sardinië

Sardinië is een cultuur op zich, zoals je in onze Sardinië-gids al kon lezen. Het ligt op heel wat kilometertjes zwemmen (raad ik je niet aan) van het vasteland en houdt er dan ook geheel eigen tradities op na. Dat merk je aan de taal, maar ook aan de keuken. Daarbij heeft het eiland een grote variatie aan natuurschoon aan het strand en in het wilde binnenland, plus historische plekken om te bezoeken. De rustige en autoluwe wegen door het landschap schreeuwen haast om een ritje op de fiets.

Chef Bike Tour

Dat gaat Gabrielle Hamilton dan ook doen, eind mei. De self-made chef uit Amerika houdt wel van een avontuurtje, getuige het feit dat ze in 1999 zonder professionele keukenervaring een eigen restaurant in New York opende. En Prune groeide uit tot een van de betere restaurants van de stad.

Tijdens de Chef Bike Tour over Sardinië neemt ze je mee naar zee om bottarga van mul te proeven, fregola met venusschelpen en Burrida a sa Casteddaia, een typisch gerecht met meerval en noten uit de stad Cagliari. In de bergen eet je flinterdun pane carasau (het oudste brood ter wereld), Sardijnse pecorino, lokale hammen en worstjes en voor de durfal is er sa cordula. Deze ‘vlecht’ wordt gemaakt van ineengestrengelde lamsdarmen. Je kunt het ook gewoon bij speenvarken houden, het nationale gerecht van het eiland.

Ondertussen leidt de fietstour je langs allerlei hoogtepunten van het eiland, van natuurgebieden tot steden. Je krijgt ook een lesje koken van Hamilton en leert er hoe je meer dan honderd jaar oud kunt worden tijdens een lezing over de Blue Zone. Sardinië was namelijk de eerste zone die zo bestempeld werd, waar mensen door onder andere goede voeding aantoonbaar langer leven dan op andere plekken ter wereld.

De hoofdprijs voor de hoofdprijs

Tot slot wordt er gedronken, zoals in wijnstad Oliena: stevige rode Cannonau, frisse witte Vermentino di Gallura en Vernaccia zijn een aantal wijnen waar Sardinië om bekend staat. Tijdens het fietsfeestje word je ook thuisgebracht, dus wees niet bang om slingerend off-road te belanden. De Chef Bike Tour van 25 mei tot 1 juni kost je namelijk zo’n €5.215, maar daar krijg je wel je leenfiets (of e-bike!), zes hotelovernachtingen, drie maaltijden per dag én koffie en ijs-pitstops voor. Ah, en cultuur.