Een culinaire roadtrip door Umbrië

Culinaire roadtrip Umbrië

Dankzij de vele middeleeuwse borghi, fotogenieke dorpjes en charmante steden is Umbrië perfect voor een roadtrip. Als je deze adressen opslaat, maak je er een culinaire tour van, waarbij je proeft van kaas, wijn en olijfolie.

Geitenkaas uit Orvieto

Fattoria Il Secondo Altopiano is een biologisch-dynamische geitenboerderij waar de lekkerste kazen worden gemaakt. Het idee voor deze fattoria komt van Alessandra en Emanuele, die tien jaar lang een schapen- en geitenboerderij in Altopiano Batia op Sicilië runden. Ze besloten om in Orvieto een nieuwe boerderij te beginnen, met alleen maar geiten. De deuren staat er open en Alessandra en Emanuele vertellen je graag over hun werk tijdens een proeverij.

Wijn van Madonna del Latte

De wijngaarden van Madonna del Latte liggen midden in de heuvels tussen Orvieto en het Lago di Bolsena. Dit familiebedrijf werd opgericht door Manuela Zardo en Hellmuth Zwecker. Nadat ze jarenlang als food- en wijnjournalisten door Italië hadden gereisd, was het tijd voor een eigen wijnbedrijf. Ze maken onder andere een heerlijke Orvieto DOC Classico Superiore en Pinot Nero. Ga zeker mee met de rondleiding door de wijngaard, inclusief een bezoek aan de wijnkelder die is uitgehouwen in tufsteen en die waarschijnlijk ooit een Etruskische graftombe was.

Aperitivo op de kerktrappen van Todi

In Todi schuif je aan bij Vineria San Fortunato, met misschien wel het mooiste terras van Todi, letterlijk óp de trappen van de Chiesa di San Fortunato. Zowel voor de lunch als voor een aperitivo is dit een populaire plek. Je drinkt er goede wijnen, eet er kaas- en vleesplanken of een volledige maaltijd in het zonlicht dat de gevel van San Fortunato steeds in een andere gloed zet.

Wijnmuseum en wijnspa

Wie Torgiano zegt, zegt wijn. Het dorpje behoort dan ook tot de Strada dei Vini del Cantico, een mooie wijnroute. Stap binnen in het Palazzo Graziani Baglioni, een van de meest bijzondere gebouwen van Torgiano. Niet alleen vanwege de architectuur en stijlkamers, maar ook en vooral omdat hier het Museo del Vino is gevestigd, het museum van de wijn.

Bij het luxe resort Le Tre Vaselle kun je zelfs even weken in wijn, bij hun BellaUve Spa. Druiven, druivenbladeren en wijn worden ingezet voor vinoterapia, wellnessbehandelingen op basis van wijn. Zo kun je hier baden in druivensap, pakkingen doen met druivenpitten of -bladeren of een massage met druivenmost nemen. Uiteraard onder het genot van een glas wijn om ook de inwendige mens te onderwerpen aan deze wijntherapie.

Olijfolie uit Trevi

‘De koningin van de olijven’ is de bijnaam van het dorpje Trevi. De olijfolie die hier wordt geproduceerd is dan ook van uitstekende kwaliteit. Hij staat op de kaart om te proeven tijdens een lange lunch bij Apriti Sedano, La Bigonza, La Prepositura, Ristorante Maggiolini of Taverna del Sette.

Traditioneel eten uit Umbrië

Tot besluit van je culinaire tour rijd je naar Assisi, voor een lunch of diner bij Locanda del Cardinale, een palazzo waar ooit de kardinaal zetelde. Onder de glazen vloer zie je ruïnes uit de Romeinse tijd, terwijl op tafel traditionele Umbrische gerechten met een eigentijdse draai worden geserveerd.

CiaoTutti