De aftervakantiedip: zo ga je ermee om
Vroeger dacht ik vaak dat ik de enige was die hier last van had, maar het blijkt enorm veel voor te komen: de aftervakantiedip. Dat had ik al toen ik tiener was: wéken lag ik verdrietig in bed na mijn waanzinnige vakantie naar Lloret. Dat ik hopeloos verliefd was geworden op een reisleider maakte die dip niet minder erg, maar ik miste vooral het op vakantie zijn.
Aftervakantiedip
Volgens psychologen is die dip heel normaal. Zij noemen het de ‘post vakantie blues’ of ‘post event blues’, want dat gevoel kan hetzelfde zijn: na een groot en belangrijk event zoals je verjaardag of bruiloft kun je dezelfde depressieve gevoelens ervaren.
Er zit daar wel wat verschil in trouwens: sommige mensen vinden het jammer dat ze terug zijn van vakantie en balen heus wel, anderen kunnen echt diep verdriet voelen en er zelfs depressief van raken en dat gaat vaak ook gepaard met schaamte en eventueel een schuldgevoel. Want hoezo ben je zo verdrietig? Je vakantie was toch zo leuk? Heb je er niet elk moment van genoten? Moet je daar ook niet dankbaar voor zijn en juist nagenieten?
Die verdrietige gevoelens hebben volgens psychologen twee oorzaken. De eerste is dat we op vakantie gaan enorm goed is voor ons dopamineniveau. We voelen ons tevreden en gelukkig op vakantie en krijgen zo telkens shots dopamine, en die doen je ontzettend goed. Die dopamine bouw je echter ook al op vóór je op vakantie gaat.
Want dat is oorzaak numero twee: al het plannen en voorbereiden wat eraan voorafgaat geeft jouw leven een bepaald doel op dat moment. Je bouwt en leeft ergens naartoe, of het nu een evenement is of een vakantie. Wanneer dat eindigt valt het doel weg en kunnen we ons dus doelloos gaan voelen. Dat wordt nog eens verergerd door de dopamine die ineens wegvalt; de shots die je daarvan kreeg vanwege je voldoening van het plannen, de vreugde om een doel te hebben en het genieten van vakantie is ineens, pats boem, weg.
En dat is een rotgevoel. Maar gelukkig hebben deze psychologen ook tips om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Zo los je ‘m op
1. Praat er veel over en haal herinneringen op
Praten over mooie herinneringen maakt je gelukkiger en dankbaarder – én het brengt je weer even terug naar dat moment. Dus praat veel met je reismaatjes over al jullie mooie verhalen of vertel gewoon nog een keer de hoogtepunten aan je vrienden en familie.
2. Geef extra aandacht aan jouw persoonlijke behoeftes
Val je in een diep gat na de vakantie omdat je je eigen leventje maar saai vindt, en wil je meer avontuur zoals op vakantie? Zoek dat dan in je dagelijkse leven. Of dat nou iets kleins is zoals een nieuwe sport of een sportles uitproberen, nieuwe gerechten proberen te koken of een nieuw boek te lezen; wat jij wilt. Mis je het juist om een doel te hebben, plan dan wekelijkse taakjes voor jezelf in die je kan afvinken.
3. Blijf niet in je verdriet hangen
Dit staat misschien een beetje haaks op tip nummer één, maar als je te lang blijft hangen in die herinneringen kan het juist ook weer een gevoel van verdriet oproepen. Als je dit punt hebt bereikt is het tijd om te schakelen en je te focussen op de toekomst. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een nieuwe trip te plannen of gewoon een planning te maken voor de aankomende weken/maanden.
4. Wees lief voor jezelf
Klinkt logisch, maar toch zijn we dat lang niet altijd. Geef jezelf de ruimte om al deze gevoelens te voelen; het is oké om hier verdrietig over te zijn. En ook is het oké dat je even nul motivatie hebt om je ‘oude’ leventje weer op te pakken. Geef jezelf de tijd en trakteer jezelf bijvoorbeeld eens op een massage of iets anders wat je echt goed doet.
Bron: PschyologyToday via Amayzine