Dit zijn de lekkerste kazen ter wereld volgens kaasexperts

Dat Italiaanse kazen goed in de smaak vallen, hoef je mij niet te vertellen, en andersom hoef ik je dat waarschijnlijk ook niet te vertellen als je dit artikel vrijwillig leest. Zo doen ze dat als vanzelfsprekend ook bij experts. Jaarlijks worden de World Cheese Awards uitgereikt, dit jaar in Portugal, en met een verrassende winnaar: een Portugese kaas die de felbegeerde titel in eigen land wist te veroveren. Italië is niet zoals vorig jaar de grootste prijzenbinnenharker, maar komt zeker ook voorbij. Er is zelfs een trendje in af te lezen.

World Cheese Awards

Vanwege deze wedstrijd heb ik er weer een nieuwe ambitie bij, en dat is binnendringen tot de hoogste rangen in de wereld der kazen. De experts uit de jury hebben intussen namelijk in totaal 4.786 kazen achter de kiezen uit 47 verschillende landen, en dat klinkt me als muziek in de oren. Ze zijn overigens wel met 240 man. Uit die duizenden happen kwam een rijtje Gouden Kazen dat ik hieronder even voor je heb uitgetypt. Leuke inspiratie voor de beste kaasplank ter wereld, wellicht.

De Portugese kaas Queijo de Ovelha Amanteigado van Quinta do Pomar belandde op numero uno. Deze zachte, bijna vloeibare schapenkaas wordt gemaakt met rauwe schapenmelk en vegetarisch distelstremsel, en wordt normaal gesproken gegeten door de bovenkant eraf te snijden en de romige binnenkant eruit te lepelen. En al mag Portugal dan de hoofdprijs hebben gepakt, Italië blijft een sterke speler met maar liefst drie kazen in de top 14. Maar ook andere landen deden het goed: Zwitserland, Spanje en de Verenigde Staten wisten hoge ogen te gooien.

De lekkerste kazen ter wereld

En drie Italianen dus tussen de lekkerste kazen ter wereld: een rum-rokerige pecorino van F.lli Petrucci in Lazio, een gin infused blauwe kaas van La Casearia Carpenedo bij Treviso en een keramieken potje blauwe kaas met mascarpone en vermouth van Latteria Moro Sergio, tevens uit Veneto. Er wordt volop kaas gemaakt met alcoholische dranken, dus. Hieronder het volledige rijtje Gouden Kazen, een rondje om de wereld met voor ieder wat wils:

  1. Queijo de Ovelha Amanteigado, Portugal – Zachte, rauwmelkse schapenkaas met een boterachtige textuur en subtiele bloemige tonen.
  2. Tea Fondada, Zwitserland – Een romige Zwitserse kaas met theearoma’s, die zorgen voor een zachte, licht bittere smaak.
  3. Alpenhorn Mifroma, Zwitserland – Een Zwitserse Alpen-kaas met aardse en nootachtige smaken en een stevige, maar smeltende textuur.
  4. La Cava Barus García-Baquero, Spanje – Een Spaanse kaas met een uitgesproken romige textuur en licht pittige ondertonen, perfect voor een tapasplank.
  5. Bayley Hazen Blue, VS – Een Amerikaanse blauwe kaas met een rijke, kruidige smaak en romige textuur, waarin je tonen van chocola en hazelnoot proeft.
  6. Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco, Italië – Deze kaas combineert de zoutige scherpte van pecorino met zoete tonen van rum en rokerige tabak.
  7. Blugins, Italië – Een innovatieve kaas met een frisse, botanische smaak dankzij de infusie met gin, die zorgt voor een lichte citrusachtige nasmaak.
  8. Affineur Walo Creamy Lion Cheese Thurgau, Zwitserland – Een Zwitserse kaas met een bijzonder romige textuur en een rijke, volle smaak met hints van karamel.
  9. Passionata, Brazilië – Een exotische kaas met tropische fruittonen en een zachte textuur die perfect past bij een fruitige wijn.
  10. Snertingdal Ysteri Godbiten, Noorwegen – Een traditionele Noorse kaas met een volle, nootachtige smaak en een vleugje zout, ideaal bij roggebrood.
  11. Alte Hexe 9 Monate Gereift, Zwitserland – Een kaas die negen maanden rijpt, met complexe smaken van gebrande noten, boter en een lichte pittigheid.
  12. Valleclaro, Spanje – Een Spaanse kaas met een zachte, romige textuur en subtiele hints van kruiden en bloemen.
  13. Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse, Duitsland – Een Duitse alpenkaas met diepe, aardse smaken en een stevige, maar smeuïge textuur.
  14. Tatie, Italië – Een Italiaanse blauwe kaas met een zachte textuur en milde, romige smaak van mascarpone met een vleugje zoetheid van vermouth.

De beste Parmezaanse kaas

Omdat er dit jaar geen Parmezaanse kaas in het lijstje staat, besluit ik je bij dezen nog even te trakteren op de winnaar van vorig jaar. Caseificio Rastelli in Rubbiano di Solignano maakte vorig jaar de beste kaas van Italië. Waar dat ligt? Bij Parma natuurlijk, waar het land tussen twee rivieren vele heuvels een klein microklimaat heeft dat ideaal is voor Parmigiano Reggiano. Deze DOP-kaas wordt 30 tot 39 maanden gerijpt (da’s langer dan de ‘standaard’ 20 tot 24) en heeft niet veel meer nodig dat een drupje balsamico. De jury die zich stortte op de structuur, smaak en het aroma herkent gesmolten boter, citrusvruchten en exotisch fruit in de beste Parmezaanse kaas van ’t land.

Na de Parmigiano Reggiano volgden vorig jaar nog Pirano van La Bufala, een halfharde buffelkaas uit Campania en Lamucca di Castagno uit Emilia-Romagna, een kaas van koemelk die rijpt in kastanjebladpoeder.