De zomer van Italiamo’s editor-in-chief Sophie van der Meer

De lente begint, de zomer wordt van het slot gehaald. In de categorie voorpret en hopelijk inspiratie vroeg May alle Amayzine-editors en andere collega’s om hun mooiste vakantieherinneringen en -plannen. Vandaag is de beurt aan Italiamo’s editor-in-chief: Sophie van der Meer.

De lente begint, de zomer wordt van het slot gehaald. Waar ga jij dit jaar naartoe met vakantie en waarom heb je voor deze plek gekozen?

Ik ben een drama met vakanties plannen: ik beslis regelmatig drie weken van tevoren pas om ineens een paar maanden weg te gaan. Ook is mijn wereldreislust een beetje afgenomen sinds corona en ben ik nóg verliefder geworden op Italië, waar ik nog zoveel te ontdekken heb. Kortom: mijn vakantie is voorlopig nog niet gepland, maar ik durf wel te zeggen dat het Italië wordt. Het liefst plant ik mezelf weer ‘thuis’ neer in Florence en maak ik vanuit daar uitstapjes. Ik moet Sicilië eens zien, heb het hele zuiden nog te ontdekken en ik wil terug naar Napels. Ik moet mezelf alleen eens dwingen meer dan één week of een paar dagen echt vrij te nemen. En misschien werkt dat weer alleen buiten Italië…

Zoom even in op die perfecte avond. Waar zit je dan, wat ligt er op je bord en wie zitten er bij je aan tafel?

Ik denk aan twee settings, mag dat ook? Al hebben ze wel overlap: aan zee. Droomavond één is in een goed aangeschreven restaurant dat ik heb gevonden na vakkundig onderzoek vooraf, buiten op een terras met uitzicht op zee. Op mijn bord pasta, maakt niet uit welke, als er maar kaas in zit en er daarna tiramisu op tafel komt. Of een chef’s menu waardoor ik me heb laten verrassen, mag ook. Een fles Fiano ernaast is ook essentieel, maar bij dat menu graag een wine pairing. Ingrediënten voor een perfecte avond waarbij ik blijkbaar niet eens gezelschap nodig heb aan tafel, want dit is al het toppunt van geluk voor mij. Maar ‘happiness only real when shared’ leerde Christopher McCandless mij, dus zet maar een goede vriendin tegenover me neer. Droomavond nummer twee is er een die ik vorig jaar had, op het dek van een kabbelende zeilboot in een Italiaanse haven. Met de beste supermarktwijn die er te vinden was en een hele vieze afhaalpizza; de hoofdrol is voor de zon die langzaam ondergaat in zee. Gezelschap is hier absoluut wel van belang, hier wil ik graag een paar goede vrienden bij aan boord.

Ben je het alles-plannen-boeken-en-vastleggen-type of laat je het een beetje over je heen komen? Wat ligt er al vast en wat staat nog open?

Ik plan het liefst helemaal niets, behalve mijn accommodatie. Zelfs mijn terugvlucht laat ik het liefst nog open. Opstaan en aanvoelen waar ik die dag zin in heb vind ik heerlijk. Alleen tegen het einde van een vakantie wordt er wat gepland, als er nog ideeën onuitgevoerd zijn. Want ik heb natuurlijk wel plannen in mijn hoofd, alleen het vastleggen doe ik liever niet.

Wordt er nog een beetje bewogen of is vakantie voor jou echt ‘op de plaats rust’?

Ik had het vroeger nooit kunnen bedenken, maar tegenwoordig neem ik dus mijn sportkleding mee op reis en ga ik ineens rondjes rennen. De berg op enzo, terwijl ik eigenlijk een hekel heb aan hardlopen. Maar ik hou van bewegen, bezig zijn en sporten op zich. Verder loop ik echt een idioot aantal kilometers per dag, ik doe het liefst alles te voet. Vorige week liep ik nog bijna 25 kilometer kriskras door Florence, terwijl die stad niet eens groot is.

Heb je al nagedacht over je zomergarderobe? Wat gaat er mee de koffer in en hoe stel je je outfits samen?

Ik zou beter moeten leren inpakken, want ik draag het liefst vaste sets, iets wat op vakantie een probleem is. Dan moet je namelijk heel veel meenemen als je niet twee keer hetzelfde aan wilt. Ik draag graag pakjes die bij elkaar passen qua vorm en kleur, zo gekocht of zelf bij elkaar gezocht. Dat mogen de bontste kleuren zijn, maar ik blijf altijd fan van wit: extra mooi wanneer je bruin bent. Ik moet ook veel kleding mee, want ik pas mijn kleding altijd aan op hoe ik me voel. De benen blijven bij voorkeur de hele zomer onbedekt.

Ik ben er overigens nog niet aan uit of ik mijn zomergarderobe dit jaar compleet ga omgooien of dat ik ‘m ga aanvullen; dat weet ik pas zodra ik een rondje uit mijn huidige kledingkast heb ‘uitgeprobeerd’. Als die goed voelt, wordt het aanvullen, zo niet: omgooien. Meestal hebben mijn duidelijke modekeuzes een bestaansrecht van zo’n twee jaar. De houdbaarheidsdatum van mijn bermuda’s zou dus moeten verlopen deze zomer, maar dat betwijfel ik. De loafers mogen volgens die regel nog een jaar mee. Wellicht doet de jurk dit jaar haar intrede weer, want die is al twee jaar niet prominent aanwezig.

Is er al een playlist summer 2024 gemaakt en wat komt daar sowieso op?

Nope. Ik ben op muzikaal gebied blijven hangen in een tijdperk waarin ik nog niet eens geboren was, dus er zit weinig beweging in mijn playlist. Behalve de Italiaanse top 40 waarvoor ik me stiekem schaam en waarvan ik ongeveer elk nummer in het Nederlands of Engels nóóit zou luisteren ververst zichzelf.

Ligt er al een stapeltje boeken klaar? Zo ja, welke?

Ook niet. Als ik op vakantie ben, kan ik vijf boeken in een week verslinden. Maar ik heb al behoorlijk lang geen week meer genikst aan het strand, dus boektechnisch loop ik achter op de wereld. Ik vind het eigenlijk altijd fijn als iemand me een boek geeft of leent. Dan lees ik het sowieso.

Dan nog wat of-vragen.

Bikini of badpak? Bikini.

Cocktail of mocktail? Cocktail.

Museum of beachclub? Ehhh… Beachclub.

Locatierecidivist (steeds naar dezelfde plek terugkeren) of avonturier? Locatierecidivist als ik alleen ben, avonturier als ik met iemand ben.

Boek of E-reader? Boek.

Fotoboek maken of alles opslaan op je iPhone en nooit meer iets mee doen? Alles opslaan op de iPhone en die vervolgens kwijtraken.

Bron: Amayzine