Bij de farmacia kun je altijd snel terecht met medische vragen in Italië

Ze zijn even onmogelijk weg te denken uit het Italiaanse straatbeeld als tabaks- en krantenwinkels: de groene kruizen van de farmacia. Maar de apotheken in Italië zijn niet simpelweg ‘gewone’ apotheken. Ze zijn een stuk meer dan dat.

Reguliere gezondheidszorg is gratis in Italië. Dat is mooi, zou je zeggen, maar de realiteit is anders. Reguliere gezondheidszorg duurt lang. Heel lang. Drie uur wachten voor je een spreekkamer in geroepen wordt is vaak de norm. Zo ontstond er een drempel voor toegankelijke zorg. Want waar moet je nu de laagdrempelige stellen? Het antwoord is: bij de lokale farmacia.

Elke plek, hoe uitgestorven ook, heeft er wel een. Een lokale apotheek. Wat leuk is dat je naast het inwinnen van medisch advies hier ook direct een zeer cultureel aspect van de Italiaanse samenleving ziet. Allereerst zitten apotheken namelijk vaak in erg mooie panden. Historische panden soms zelfs versierd met fresco’s. Het kan ook een beetje statig overkomen. Helemaal met de witte jassen achter de balie.

De opleiding tot apotheker duurt in Italië vijf jaar. Apothekers mogen naast medicijnen meegeven ook medisch advies geven. Dus: keelpijn? Buikpijn? Zonnesteek? Je kunt bij het groene kruis terecht. Over het algemeen hebben ze een breed scala kennis en nemen ze je klachten erg serieus. Ook als je vage klachten hebt kun je dit gewoon bij de apothekers droppen. Soms overleggen ze, vaak buiten gehoor afstand, even met elkaar waarna ze een plan van actie voor je opstellen. Wat ook verbazingwekkend modern voor Italiaanse begrippen is, is dat wanneer je een bepaalde soort medicatie nodig hebt die ze momenteel niet hebben, ze deze vaak online kunnen bestellen en de volgende dag al hebben. Ik durf met zekerheid te zeggen dat Poste Italiane niet verantwoordelijk is voor deze transport.

Wat ik eerst even wennen vond in Italië maar nu in Nederland behoorlijk ingewikkeld vind, is dat ze in Italië veel medicatie mogen verstrekken zonder recept. Je betaalt er gewoon direct voor. Dit is natuurlijk niet iets om roekeloos mee om te gaan maar het is wel lekker overzichtelijk. Mocht je dus iets van medicatie nodig hebben op reis, dan is het verkrijgen ervan in Italië vaak redelijk simpel.

Hier een kleine Italiaanse shortlist basismedicatie die je kunt halen bij elke farmacia:
Griep/verkoudheid: Tachipirina of Aspirina
Buikpijn/misselijkheid: Citrosodina of Digestivo Antonettol
Hoofdpijn: Moment Molli of Ketodol
Keelpijn: Froben of Tantum Verde spray
Hoest: Ainecod of Lisomucil