5 dingen die ik stiekem eet die mijn Italiaanse vrienden nóóit mogen ontdekken
De Italiaanse keuken te schande maken, we doen het allemaal weleens. Nu bevind ik me slechts enkele maanden per jaar op vijandige grond, maar woont Minne permanent in Italië en moet zij zich te allen tijden verschansen achter haar dikke verdedigingsmuren en luiken wanneer ze zich laaft aan onethische ‘Italiaanse’ gerechten. Noem het barbaars gedrag, noem het sentiment, hoe dan ook: dit aten of eten wij stiekem achter gesloten deuren wat onze Italiaanse vrienden nooit ofte nimmer mogen ontdekken. Uit privacy-overwegingen vertel ik dan ook niet van wie welke quote is.
Onze vijf vreetzonden
Baksteenharde tortellini met eindeloze houdbaarheidsdatum met bechamel uit pot
‘Een combinatie van sentiment – als ik zoiets vroeger thuis at dacht ik dat het heel lekker en Italiaans was – en armoedig studentengedrag. Mijn enige nare herinnering hieraan is de kooktijd van de tortellini die zo eindeloos is als z’n houdbaarheid. Ook het gebrek aan voedingswaarde en het vermoeden van het aantal calorieën hierin is niks om trots op te zijn. En toch heb ik er as we type een partijtje zin in.’
Spaghetti met een heel pak Boursin en een berg spekjes en gehakt
‘In navolging op bovenstaand: deze komt volgens mij uit de koker van m’n oma en is ontstaan uit de ooit razend populaire culinaire trend van overal Boursin doorheen gooien toen het net op de markt kwam. De hoeveelheid vlees die hierin ging is om van te kokhalzen, maar was zo lekker dat ik deze gewoon verving door vegavlees. Tegenvaller toen ik uit huis ging, want die kassabon was niet mals voor een student.’
Macaroni met hamblokjes en ketchup
‘Dit is ook echt een gerecht waarvoor ik me al schaam tijdens het boodschappen doen, het koken en het eten zelf en toch vind ik het gewoon heel erg lekker. Het meest fantastische is dat je het nauwelijks hoeft te kauwen maar dat je het gewoon zo voor de tv naar binnen kunt lepelen. Toen ik jong was kreeg ik hier regelmatig een bordje van voorgeschoteld. Helaas is het sentiment ervan blijven plakken. Macaroni zoals wij die kennen wordt niet op die manier gegeten in Italië, laat staan met hamblokjes en ketchup.’
Farfalle met champignons en room
‘Deze is blijven hangen uit mijn studententijd want hij is makkelijk, snel en gewoon lekker. Room in pasta doen is sowieso vloeken in de kerk in Italië dus ik hoef niet uit te leggen waarom ik deze pasta niet aan mijn Italiaanse vrienden hoef voor te schotelen. Vroeger deed ik er zelfs een blokje bospaddenstoelenbouillon in voor die lekkere overduidelijk rustieke namaak bospaddenstoelensmaak. Laatst maakte ik pasta met verschillende paddenstoelen voor een Italiaan en mocht er alleen een klein beetje verse peterselie in doen. Saaie boel als je het mij vraagt.’
Pasta carbonara van mijn vader
‘Mijn vader maakt naar eigen zeggen de allerlekkerste pasta carbonara van de wereld. Hij doet dat niet met guanciale, eidooiers, pecorino en zwarte peper zoals zou moeten, maar met gesneden ham, crème fraîche, room en een zakje belegen geraspte kaas. Als kind vond ik dit het allerlekkerste op aarde en nog steeds kan ik er ontzettend naar uit kijken als hij het maakt. Ik heb mijn Italiaanse vriend al voorbereid op het feit dat hij dit op een dag zonder morren naar binnen moet werken. Anders kan hij mijn vaders zegen wel vergeten.’