Kristalhelder water en geen toeristen: 7 onontdekte meren in Italië

Wil je niet wéér naar het Gardameer? Hoewel de grote Italiaanse meren erg geliefd zijn onder vakantiegangers zoals Como, Garda en Maggiore, zijn er een hoop verborgen schatten die minder reizigers kennen. Van een bijzonder blauw kratermeer in het hart van Italië tot een onontdekt lago vlakbij het Gardameer, deze meren zijn zeker zo leuk.

Lago d’Orta

In de regio Piemonte ligt Lago d’Orta, een beeldschoon meer dat vaak over het hoofd wordt gezien. Orta San Giulio, waar het meer aan grenst, is een slaperig stadje. In het midden van het meer ligt Isola San Giulio, een eiland dat gekenmerkt wordt door een groot klooster. Voor wie op zoek is naar rust, is Lago d’Orta een must-visit.

Lago di Bolsena

Lazio herbergt het grootste vulkanische meer van Italië, het kratermeer Lago di Bolsena. Langs de oevers vind je verschillende steden zoals Bolsena, Montefiascone en Gradoli. De twee in het meer gelegen eilandjes Isola Bisentina en Isola Martana zijn met een veerboot te bereiken.

Lago di Bracciano

Nabij Rome bevindt zich Lago di Bracciano, omgeven door heuvels. Dit meer is populair voor zeilen en windsurfen. Lago di Bracciano is een relaxte ontsnapping van de hectiek van Rome. Bracciano zelf is een pittoresk stadje met kleine steegjes, smalle trappetjes en wapperende was aan waslijnen.

Lago d’Idro

Lombardije herbergt vlakbij het Gardameer ook Lago d’Idro, een minder bekend meer omgeven door de Alpen. Het kristalheldere water is perfect om in te zwemmen terwijl de omliggende bergen een indrukwekkend decor vormen. Voor natuurliefhebbers is Lago d’Idro zeker een bezoekje waard aangezien er veel mogelijkheden zijn om te wandelen en te fietsen rondom het meer.

Lago di Vico

Verstopt tussen de vulkanische heuvels van Lazio ligt Lago di Vico, een kratermeer. Dit meer grenst aan de Monte Cimini, een berg met een hoogte van 1.050 meter en heeft de status van een natuurreservaat. Aan het meer zelf liggen geen steden of dorpen. Het ontbreken van massatoerisme geven het meer een ongerepte uitstraling.

Lago di Campotosto

Lago di Campotosto ligt in de regio Abruzzo. Dit park ligt in het Nationaal park Gran Sasso e Monti della Laga. Vooral onder wielrenners is dit een geliefd meer omdat er veel fietsroutes liggen in de omringende gebergtes. In de winter kan het meer volledig dichtvriezen.

Lago di Carezza

Dit meer ligt in de Dolomieten, in regio Alto-Adige en op slechts vijftig minuten met de bus of auto van de stad Bolzano. Dit meer kenmerkt zich door haar turquoise kleur en wordt omringd door dennenbomen. Het is een relatief klein meer en zwemmen is helaas verboden. Wel kun je een rondje om het meer lopen, zo’n drie kilometer en kun je goed kamperen in de omgeving rondom het meer.