De mooiste wandeling rond Tre Cime – Drei Zinnen

Ik heb Sophie beloofd om niet te schrijven over populaire plekken in Italië maar soms ontkom je er helaas niet aan. Ik kan wel zeggen dat je niet naar Tre Cime di Laverdo moet gaan, maar dat zou gelogen zijn. Als je deze rotsformatie uit de aarde ziet oprijzen, weerspiegeld in een kraakhelder bergmeer, vraag je jezelf terecht af of dit niet een van de mooiste plekken op aarde is.

Tre Cime of Drei Zinnen?

Als je een beetje kunt tellen in het Italiaans, kom je er al snel achter “Tre Cime” drie toppen betekent. Minder verwarrend maar wat wel een beetje gek is, is dat alles in Zuid-Tirol zowel een Italiaanse als Duitse naam heeft. Zo staat Tre Cime di Laverdo ook bekend als “Drei Zinnen” en is Südtirol op z’n Italiaans eigenlijk “Alto Adige”.  Sinds 1918 hoort dit stukje land pas bij Italië, daarvoor was het onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Vandaag de dag nog is Duits de moedertaal van veel mensen in Zuid-Tirol.

Tot zover de geschiedenisles en terug naar Tre Cime di Laverdo. Deze bergketen heeft driebergtoppen: de Kleine Zinne met een hoogte van 2.857 meter, de Westliche Zinne van 2.973 meter hoog en de grootste, de Große Zinne met de piek op 2.999 meter. Gelukkig gaat de mooiste wandeling niet naar een van deze toppen toe, maar loopt hij er gewoon omheen. De wandeling is maar zeven kilometer en je bent zo’n tweeënhalf uur onderweg. Ook is-ie vrij makkelijk en zelfs met wat oudere kids prima te doen.

Drei Zinnen wandeling

Je begint deze hike bij Rifugio Aurono waar je makkelijk met de bus en auto kunt komen. Houd er wel rekening mee dat je met de auto een tolweg moet nemen die zo’n €30 kost. De bus kan in de file komen te staan waardoor je later aan de wandeling zult moeten beginnen. De hike is populair, maar als je lekker vroeg begint of in het voor- of najaar gaat, kun je de mensenmassa’s ontwijken. Goeie tip van een echte wandelaar? Probeer rond acht uur al bij de start te zijn. Dan is het nog niet zo druk en warm.

Volg voor deze wandeling de bewegwijzering 101 die naar Rifugio Lavaredo loopt. Je komt een berghut tegen waar je nog wat kunt eten of drinken. Ook kom je voor een dilemma te staan, ga je links of rechtsom? Wat je ook kiest, het is dezelfde wandeling alleen een andere richting.

Als je linksom gaat, voorkom je de meeste drukte omdat alle toeristen hem rechtsom lopen, zoals meestal beschreven wordt. Als je net zo tegendraads bent als ik, en dus linksom gaat, kom je bij een pad uit wat goed begaanbaar is. Geen heftige afdalingen of stijgingen tot halverwege de route. Wel moet je niet bang zijn voor koeien, die lopen er al grazend los in de wei.

Als je een half uur doorloopt, komt het eerste wauw-moment: een eerste goede blik op de Tre Cime. De drie bergtoppen staan statig tegen een knalblauwe lucht, dat is waar je voor gekomen bent. Het leuke aan deze wandeling is dat je het komende uur nog steeds langs deze bergtoppen loopt.

Daarna volgt er een kleine klim, zo’n 200 hoogtemeters, naar een bergplateau met gras en drie meertjes. Op de achtergrond nog steeds de Drei Zinnen. Trek gekregen? Gelukkig heb je hier de Drei Zinnen Hütte waar je kunt neerploffen. Goedkoop is het niet, maar het eten is er traditioneel en goed. Je legt er bijna tien euro neer voor een biertje maar geloof mij, met zo’n uitzicht smaakt-ie nog beter. Aan de voorkant kijk je uit over de Drei Zinnen en aan de achterkant op het bergmeer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jan Keller (@jpkay)

Hierna volgt er een afdaling naar de parkeerplaats. Klinkt saai, maar ook tijdens deze tocht kijk je weer uit over, jawel, de Drei Zinnen. De noordzijde in dit geval. En dan heb je ze echt van alle kanten gezien.