Het idyllische Toscaanse eilandleven, dat vind je op Elba

Bij Toscane zal je misschien niet meteen denken aan eilanden. Maar Toscane heeft Elba. Het Ibiza van Toscane zou je ook wel kunnen zeggen, want Elba is niet alleen de plek met het meest perfecte klimaat van heel Italië, het heeft nog veel meer (lees: ze-ven-tig stranden) te bieden.

Waarom je nu naar Elba wilt

Waar ligt Elba en hoe kom je er?

Elba lig voor de kust van Toscane. Het heeft een klein vliegveld, maar daar vliegen alleen binnenlandse vluchten naartoe. Als je naar Elba wilt kun je het makkelijkst vliegen op Florence of Pisa. Vervolgens een auto of trein nemen naar het kustplaatsje Piombino en vanaf daar de boot pakken. Dit kost tussen de 80 en 250 euro, afhankelijk van of je een auto mee aan boord neemt of niet. Het is aan te raden om zo ruim mogelijk van tevoren tickets te reserveren voor deze veerboten. De prijs wordt steeds hoger naarmate je later boekt. De overtocht duurt anderhalf uur.

Moet je een auto huren?

Een auto huren is wel aan te raden als Elba je vakantiebestemming is. Voornamelijk omdat het je meer vrijheid geeft in de avonden. Op Elba leven veel wilde zwijnen, dus lopen in het donker is niet altijd even veilig. Er rijden wel bussen, maar een auto is toch net wat makkelijker.

Hoe is het weer op Elba?

Het klimaat op het eiland Elba is geweldig: zachte winters, warme lentes en zomers die nooit verzengend heet zijn. Regens is schaars en van april tot november regent het echt bijna nooit. Dit maakt het eiland een paradijs voor vakanties in het laagseizoen. April en mei zijn perfect om op Elba te gaan wandelen, mountainbiken, duiken of een andere buitensport te beoefenen. Ook nazomeren kan uitstekend op Elba, wanneer de temperaturen iets dalen maar het zeewater nog steeds meer dan aangenaam is voor een duik.

Bij inpakken is lange kleding toch altijd wel een must, zowel voor de boottocht als voor de avonden, er kan namelijk wel eens wat wind staan. Maar overdag kun je zelfs in de herfst nog flaneren in zomerkleding.

Hoe zijn de stranden?

Daar kunnen we kort over zijn, de stranden op Elba zijn beeldschoon en overvloedig. Elba telt zo’n zeventig stranden. De zee van is zo doorzichtig als het water van een zwembad. Er zijn zowel verschillende zand- als kiezelstranden. Elke ochtend kun je gebaseerd op het weer en de wind besluiten naar welk deel en strand van het eiland je die dag gaat. Aanraders zijn het strand van Padulella, Capo Bianco, Capo d’Enfona en Capo Sant Andrea.

Wat is er verder te doen op Elba?

Van alles, omdat Elba vrij compact is, is niks echt heel ver weg. Aangezien dit eiland de plek was waar Napoleon driehonderd dagen ‘gevangen’ heeft gezeten kun je allerlei plekken bezoeken die zijn naam dragen, zoals zijn twee oude villa’s. Verder zijn er veel kleurrijke, gezellige steden op Elba, zoals de hoofdstad Portferraio, waar je kunt struinen, winkelen, uit eten gaan, koffiedrinken en mensen kijken. Ook , Marciana, Capoliveri of Rio nell’Elba zijn mooie steden om te bezoeken.

Wat mag je niet missen?

Snorkelen. Dit is iets wat je in de zee van dit Toscaanse eiland echt gedaan moet hebben. De zee zit bomvol kleine, kleurrijke visjes en ander leven. Verder bevind je je natuurlijk in de regio met het lekkerste eten en drinken van Italië, dus neem het ervan. Verse vis eet je bijvoorbeeld goed aan zee bij La Perla Beach en pizza bij La Cisterna.