Agriturismo in Toscane: 8 favorieten

Agriturismo Toscane Il Rigo

Mijn jeugdherinneringen in Italië spelen zich grotendeels af op Podere Casellina, de boerderij in het piepkleine Donnini waar mijn oom Roberto woonde. Er waren honden, elke zomer nieuwe nestjes kittens, er was een ondiep beekje om in te spelen en enorme stukken land die Roberto iedere dag bewerkte met zijn tractor. ‘De boerderij’ zoals we ‘m zelf noemden werd later opgeknapt en omgetoverd tot agriturismo, waardoor ook op latere leeftijd elke zomer in Donnini de mooiste zomers ooit waren, met zwembad en comfort.

Lekkerder weg dan een verblijf op een agriturismo is er eigenlijk niet in Italië. Slapen op het platteland, aardige wijnen, eigen olijfolie, eten op tafel dat rechtstreeks van de grond komt en met een beetje geluk pik je nog een graantje mee van het familieleven op het landgoed. Daarom: een rijtje favoriete agriturismi in Toscane, want ‘De boerderij’ mag dan niet meer zijn, er bestaan nog altijd prachtige alternatieven voor jouw vakantie.

De mooiste agriturismi in Toscane

Agriturismo Toscane Querceto Castellina
© Querceto Castellina

Querceto di Castellina

Zeer handig als je man een architect is, laat deze agriturismo in Toscane zien. Hier in het hart van de Chianti heb je keuze uit negen appartementen, verschillende vergezichten over de regio en een zoutwaterbad om in te springen. Er wordt wijn gemaakt en de olijven tijdens de aperitivo komen van eigen bomen. In juni en september is het pas echt feest, wanneer er diners georganiseerd worden in de wijngaard. Vanaf de agriturismo ben je zo in San Gimignano en zit je strategisch tussen Florence en Siena in.
Querceto di Castellina – Loc. Querceto, 9, 53011 Castellina in Chianti, Toscane

Agriturismo Toscane Tenuta San Carlo
© San Carlo

Tenuta San Carlo

De zuidelijke Maremma is het onbekendere, ruigere deel van de regio. Je hebt er bergen, moerassen, dennenbossen en zandstranden. Tenuta San Carlo ligt in een natuurgebied vlakbij zee met keuze uit losse huizen of een eigen appartement. De agriturismo in Toscane is kindvriendelijk, maar ook een prima plek voor een avontuur in de natuur met z’n twee. Naast strand en steden in Toscane is een uitstapje naar Rome hier ook makkelijk gemaakt. Het landgoed werd vier generaties doorgegeven, waarbij de familie zich specialiseerde zich in rijst, die ze biologisch verbouwen rondom de huizen.
Tenuta San Carlo – Strada Provinciale 40 Della Trappola, 147/a, Grosseto, Toscane

©
© Agriturismo Pian di Meta Vecchia

Agriturismo Pian di Meta Vecchia

Mooie minimalistische agriturismo waar je écht even weg bent. Al is het alleen al door de lange, onverharde weg die je eerst moet overleven voordat je er aankomt. Pian di Meta Vecchia ligt in de bulls eye van Toscane waardoor je er veel kanten op kunt. Te midden van de wijngaarden en met een beetje geluk kijkt je kamer uit op het kasteel Ripa d’Orcia. Het ontbijt wordt geprezen, maar zorg vooral voor een boeking rondom het weekend. Van donderdag tot en met zondag is het restaurant open op reservering en krijg je een bijzonder goed driegangendiner met eigen wijnen voorgeschoteld.
Agriturismo Pian di Meta Vecchia – Castiglione dʼOrcia, Toscane

Agriturismo Toscane Il Rigo
© Il Rigo

Agriturismo il Rigo

Een bioboerderij middenin Val d’Orcia. Al vijf generaties lang beheert dezelfde familie de twee huizen op hun grond, waarbij de natuur centraal staat. Er worden op biologische wijze groenten en granen verbouwd, waar weer brood en pizza van gemaakt worden. Een beestje tegenkomen op je kamer kan dus ook, dat is lief (zolang de eigenaren rondrennende spinnen maar weghalen). De agriturismo heeft geen standaard zwembad, maar een swimming pond en ligt te midden van vele natuurlijke heetwaterbronnen.
Agriturismo il Rigo – 53027 Casabianca, Siena, Toscane

© Agriturismo Pieve Sprenna

Agriturismo Pieve Sprenna

Onderweg naar Pieve Sprenna rijd je regelrecht een ansichtkaart in. De agriturismo in Toscane ligt op een heuvel omringd door de voor de regio zo typerende cipressen en pijnbomen. Op het landgoed staan genoeg olijfbomen en wijnstokken om er olijfolie en wijn van te maken. Tijdens je verblijf kun je kiezen voor een kamer (met prinsessenbed) of een geheel appartement – maar een keuken heb je dankzij het restaurant niet per se nodig. O, en laten we dat heerlijke zwembad niet vergeten. De vraag is of je nog wel zin hebt in een tripje Siena, Pienza of Montalcino, als je op zo’n plek zit. Zouden we wel aanraden overigens, liggen allemaal op nog geen halfuurtje.
Pieve Sprenna – Buonconvento – Siena, Toscane

Agriturismo Toscane Ebbio
© Ebbio

Ebbio

Ebbio is een agriturismo bij Siena en ligt niet al te ver van San Gimignano. Het is er een met een mooi verhaal: moeder Francesca Bevilacqua kocht de boerderij die praktisch een ruïne was om de stad te ontvluchten, die ze omtoverde tot haar droom. Haar dochter zag die vrije droom niet zitten en liep op haar dertiende weg van huis. Na twintig jaar reizen over de wereld keerde ze terug om haar moeder te helpen met een project, om vervolgens nooit meer weg te gaan. Haar moeders droom bleek toch ook haar droom. Ze tilde het niveau van de B&B een stapje hoger, waar nu retreats georganiseerd worden en gekookt wordt van het land.
Podere Ebbio – Strada del Gallinaio, 9, Monteriggioni, Toscane

Agriturismo Toscane Tre Virtù
© Le Tre Virtù

Tenuta Le Tre Virtù

Een tikkie tuttige, maar lekker luxe agriturismo in Toscane, ten noorden van Florence en niet al te ver van Lucca. De filosofie van Tenuta Le Tre Virtù is gebaseerd op drie deugden: ecologische duurzaamheid, respect en liefde voor de natuur. Elke kamer heeft een andere kleur en thema. Wat deze agriturismo bijzonder maakt is z’n keuken: die draagt een Michelinster én een groene ster (die Michelin uitdeelt voor duurzaamheid). En er is eigen wijn. En een lekker zwembad.
Tenuta Le Tre Virtù -Località Lucigliano, 13, Scarperia e San Piero, Toscane

Agriturismo Toscane Mori

Agriturismo Mori

Schrik niet van de website, ik beloof je dat deze agriturismo de moeite waard is. Italianen zijn nu eenmaal niet zo digitaal als wij zijn. De familie Mori bezit verschillende huizen rondom het dorp Palazzone, in het zuidelijkste puntje van Toscane dat nog binnen het Chianti-gebied ligt. Het interieur is misschien niet superdeluxe of modern, maar elk huis heeft een eigen zwembad of bubbelbad en er is een waanzinnige wijnkelder waar Giacomo je met een beetje geluk mee naartoe neemt om zijn Chianti-wijnen te proeven. Dankzij de losse huizen is het een kindvriendelijke agriturismo én de ideale plek voor een vakantie met een grote groep – het grootste huis heeft een formaat waar je u tegen zegt en ligt op een berg met fenomenaal uitzicht, waarbij je het gevoel hebt dat de rest van de beschaving niet bestaat. Daarbij is de ligging op de grens van Umbrië perfect om zowel Toscane als Umbrië door te cruisen.
Agriturismo Mori – Az. Agr. F.lli Mori, Palazzone, Toscane

Tips voor je vakantie in Toscane