Vanaf deze datum moet je entree betalen voor Venetië

Dat Venetië toegangsgeld gaat vragen is al lang geen nieuws meer, maar het daadwerkelijk doorvoeren van het plan gaat zoals alles in Italië op z’n Italiaans, ofwel: langzaam. Maar gisteren ging de kogel door de kerk: de entree voor Venetië is officieel goedgekeurd.

Entree Venetië

Om de schoonheid van La Serenissima te mogen bewonderen, betaal je vanaf de lente 2024 vijf euro per persoon – precieze data volgen in de komende weken. Deze prijs kan omhoog gaan in de drukste periodes, maar ook omlaag op rustige dagen. Voor een dagje Venetië moet je reserveren en krijg je een QR-code, verblijf je er een nacht dan registreer je jezelf, maar betaal je niets buiten je verblijf. Het ticket geldt ook voor de eilanden Murano en Burano.

Wie betaalt toegangsgeld?

In eerste instantie is de tourist tax in deze vorm een experiment van dertig niet-opeenvolgende dagen, die zullen vallen in lange weekenden in de lente en normale weekenden in de zomer. Voor inwoners van de regio Veneto, studenten, kinderen onder de veertien jaar en mensen die familieleden in de stad bezoeken wordt een uitzondering gemaakt, maar deze moeten zich wel registreren vóór hun bezoek.

De reden voor de tax

Venetië vraagt het geld overigens niet om er rijk van te worden; het wordt geïnvesteerd in het onderhoud, de schoonmaak en het verlagen van de kosten van levensonderhoud van de stad. Op wie manier werkt de stad toe naar “een nieuw evenwicht tussen de rechten van degenen die in Venetië wonen, studeren of werken en degenen die de stad bezoeken,” aldus Simone Venturini, raadslid voor toerisme in Venetië. Dat is hard nodig voor zowel inwoners, als de stad zelf.

In juli adviseerden UNESCO-experts namelijk nog om Venetië en zijn lagune toe te voegen aan de lijst van bedreigd Werelderfgoed, omdat ze vinden dat Italië niet genoeg doet om de stad te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en massatoerisme. Gisteren kwam ook het nieuws naar buiten dat het aantal bedden voor toeristen het aantal inwoners heeft overschreden. Er is plek voor 49.693 toeristen verspreid over hotels en vakantiehuizen, tegenover 49.304 Venetianen die de stad permanent bewonen. Maar of een schamele vijf euro gaat helpen om toeristen te weren?