Wat te doen in Venetië: 5 tips voor een niet-toeristisch bezoek

New York kwam in de buurt, maar verder heb ik me nooit zo opgetild gevoeld als toen ik de eerste keer in een Riva-boot Venetië binnen voer. Inmiddels ben ik zo’n vijf keer in Venetië geweest en elke keer ben ik weer versteld van de schoonheid ervan. ‘Het bestaat echt, een stad op het water.’ Omdat ik niet de enige ben die gegrepen is door de schoonheid van La Serenissima, is het wel vaak polonaise wandelen door de smalle steegjes, en voor je het weet zit je toch in een restaurant met een geplastificeerde menukaart met foto’s van de gerechten.

Gelukkig ken ik mensen die mensen kennen die mensen kennen die in Venetië wonen, en die heb ik een heel fijn lijstje ontfutseld met dingen die je er moet doen. En sorry alvast als het vooral met eten en shoppen te maken heeft.

1.   Diner bij Trattoria alla Madonna

Voor iedereen die de cucina tipica van Venezia wil proeven. Veel vis, verrukkelijke mozzarella, klassiek interieur. Op woensdag gesloten.
Trattoria alla Madonna – C della Madonna 594, Venetië

2.   Kofler

Zo Italiaans dat het zelf geen website heeft, daar word ik meteen al heel blij van, want de aandacht gaat naar het eten en digitale pr hebben ze niet nodig. Als ik je zeg dat ze de tiramisu aan je tafel klaar komen maken, dan heb ik je al overtuigd, toch? Ook echt een fijne plek om met kinderen te eten en de prijzen zijn heel erg oké.
Kofler – Sestiere San Marco 3989, Venetië

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Caffè Florian (@caffeflorian)

3.   Borrelen bij Caffè Florian

Rond een uurtje of vijf verzamelen de Venezianen hier om een aperitief te drinken. Kinderen haken gezellig aan. Zoals je gewend bent van Italianen, gaan ze niet zitten, maar staan ze aan de bar. Dat mingelt ook veel makkelijker. Is het hier ellebogen geblazen, zo druk, dan kun je altijd even naar de overkant van het plein lopen om daar een Bellini te drinken.
Caffè Florian – Piazza San Marco 57, Venetië

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door T Fondaco dei Tedeschi (@tfondaco)

4.   Winkel bij de Fondaco dei Tedeschi

Heb je een selfie genomen op de Rialtobrug? Loop daarna verder naar de Fondaco dei Tedeschi, een luxe shopping mall in een oud postkantoor. Je vindt hier sieraden, kleding, schoenen, tassen, maar ook de lekekrste olijfolie en andere hapjes. Je kan hier het dak op voor een uitzicht over de stad (weer een selfiespot), maar je moet daar wel even een kaartje voor boeken. Is gratis, maar je moet wel even reserveren.
Fondaco dei Tedeschi – Calle del Fontego dei Tedeschi 30100, Venetië

5.   Lunch bij Hotel Monaco Grand Central aan het water

Goed idee om te reserveren en weet dat je van het linnen eet. Ik zou kinderen die als hobby hebben om tafelkleden weg te trekken even niet meenemen. Dat geeft iedereen rust. Ook het Veneziaanse glaswerk. Ben je met een gezelschap dat zich goed gedraagt en graag geniet elegante bordjes en een verfijnde cucina, dan kun je hier uren zitten.
Hotel Monaco Grand Central – Piazza San Marco 1332, Venetië