8 interessante feitjes over de Italiaanse taal

De Italiaanse taal is de mooiste taal ter wereld, daar ga ik niet over in discussie. Hij is zangerig, expressief en helaas ook lekker ingewikkeld. Desalniettemin zijn er naast de 58 miljoen Italianen die de taal beheersen in eigen land en de circa 7 miljoen mensen met Italiaans als moedertaal alsnog zo’n 3 miljoen mensen die de moeite hebben genomen om zelf de Italiaanse taal in te duiken – daar kun je jezelf overigens ook bij scharen door een beginnetje te maken met deze gratis taalapps of een taalcursus in Nederland. Ik dook een paar feitjes op die ik zelf nog niet kende.

Feitjes over de Italiaanse taal

1. Het Italiaanse alfabet heeft minder letters

Om precies te zijn 21 stuks. De letters j, k, w, x en y worden in Italiaanse woorden niet gebruikt.

2. De grootste tongbrekers zijn ghiaiaiuolo en cuoiaiuolo

Met acht op elkaar volgende medeklinkers woorden die je niet kunt uitspreken zonder dat iemand denkt dat je een toeval krijgt. Ghiaiaiuolo is een grindgraver en -verkoper, de cuoiaiuolo maakt of verkoopt leer.

3. De meest voorkomende klinker in de Italiaanse taal is de E

Net als in Nederland dus. De e wordt gevolgd door de a en daarna door de i.

4. Veel woorden hebben dezelfde klemtoon

Handig voor als je iets probeert uit te spreken: mik met nadruk op de voorlaatste lettergreep. Op een paar uitzonderingen na ligt de klemtoon meestal daarop.

5. Italiaans is de officiële taal van nog drie andere landen

In San Marino en Vaticaanstad is Italiaans de voertaal, in Zwitserland is het een van de drie officiële talen. Kroatië en Slovenië hebben Italiaans erkend als minderheidstaal.

6. Het langste woord in het Italiaans is psiconeuroendocrinoimmunologia

Dat noemen wij in het Nederlands PNEI, de studie van de wisselwerking tussen ons immuunsysteem, hormoonstelsel, psyche en zenuwstelsel. Iets toegankelijker is het langste niet-medische woord: precipitevolissimebilmente. Dat is de overtreffende trap van precipitevolemente en dat is weer een bijwoord van precipitevole. Wat je ermee zegt? Overhaast.

7. Veel Italiaanse woorden hebben een dubbele betekenis

Dat maakt de taal levendig, maar ook verwarrend. Zo roept een Italiaan ‘pronto!’ bij het opnemen van de telefoon, maar vraagt de ober dat ook aan je wanneer hij je bord mee wil nemen.

8. Als je muziekcomposities kunt lezen kun je Italiaans

A capella, allegro, piano, staccato… Italiaans is de officiële taal van de klassieke muziek en vind je sinds de Renaissance universeel terug op je bladmuziek.