4x Italiaans leren met een gratis app

Voordat ik ooit naar Italië ging voor een talencursus, heb ik een gratis taal-app aangeslingerd. Het bleek een waardevolle zet: ik wekte bij mijn toegangstest de indruk dat ik best een woordje Italiaans sprak (een tactiek die ik overigens niet aanraad; als onwetende instromen op hoger niveau en daarmee alle basis missen is niet alleen overweldigend, je staat ook gelijk met 10-0 achter in een volledig Italiaanse les). Desalniettemin kom je met Italiaans leren via een app dus een heel eind, en dat zit ‘m in heel veel herhaling en een flinke dosis geduld.

Gratis taal-apps om Italiaans te leren

Duolingo

Die app die ik gebruikte om Italiaans te leren was Duolingo, niet voor niets de bekendste uit de appjeswinkel. Als je net als ik de app al tijden ongebruikt op je telefoon hebt, raad ik je aan ‘m toch nog eens te openen. De afgelopen jaren is de kwaliteit behoorlijk omhooggegaan en kun je er echt verder mee komen dan een basisniveau. Je leert door middel van woordjes en zinnen herhalen, plus Italiaanse verhaaltjes. Hoe meer je oefent, hoe meer levels je ontgrendelt. Eén potentieel nadeel: Duolingo doet alleen Engels-Italiaans en andersom. Vond ik niet storend, maar als je Engels niet top is kan het natuurlijk een rommeltje worden.

DeepL

Geen taalles, maar een vertaalapp. Hij hoort in dit rijtje omdat je hierna hopelijk voor eigen veiligheid Google Translate uit je favorieten haalt. Waar de oppervertaalmachien alles zo letterlijk neemt dat het in de praktijk voor genânte situaties kan zorgen, werkt DeepL op basis van artificial intelligence en deep learning. In jip-en-janneketaal met korte bocht zijn dat allerlei ingewikkelde computerkunsten die ervoor zorgen dat de vertaal-app denkt als een mens, van z’n foutjes en z’n gebruikers leert en je bij twijfel ook nog goed geformuleerde alternatieven geeft. Daar kun je op bouwen.

Liever op taalcursus? Hier kun je Italiaans leren in Nederland »

Memrise

Met Memrise leer je spreken als een local. Italianen die eruitzien alsof ze op straat worden overvallen door een camera spreken woorden en zinnen voor je uit in korte video’s, waar je mee oefent. De app is ingericht op dagelijkse situaties en thema’s. Zo leer je niet alleen dingen onthouden, maar hoor je ook gelijk hoe het uitspreken nou echt hoort, inclusief allerlei verschillende intonaties (die verschil maken in de betekenis ervan!).

Quizlet

Deze app had je willen kennen toen je nog in de schoolbanken zat. Oefenen doe je met flitskaarten, door intypen wat je hoort, woorden en definities combineren, meerkeuzevragen en toetsen. Je kunt je eigen overhoringen maken of meeliften op het werk van een ander; er zijn talloze Italiaanse lijsten te vinden. Ik vind deze app het handigst voor wanneer je al redelijk Italiaans spreekt. Het mist het wedstrijdelement dat ik in het begin nodig had en hij verveelt niet door eindeloze herhaling van woorden die je al kent.