Rare gewoontes die je alleen in Italië ziet en nergens anders

rare gewoontes Italië

De wapperende waslijn en la scarpetta. Twee dingen die ik waanzinnig vind aan de Italiaanse cultuur. En zo zijn er meer fantastische dingen die alleen Italianen doen. Maar er zijn ook typisch Italiaanse dingen waarbij er wiebelende vraagteken-gifjes boven mijn hoofd verschijnen.

Rare dingen die Italianen doen

1. Bellen met volume en spektakel

Een ringtone uit het jarennegentigtijdperk, de telefoon gebruiken als walkie talkie en tegelijkertijd multitasken alsof het niets is. Het belgedrag van de Italiaan is mateloos interessant.

2. Datzelfde doen met een sigaret

Ooit weleens een groepje Italianen een rookpauze zien houden? Een bordje ‘pas op, zwenkt uit’ zou geen overbodige luxe zijn. Langs lopen is bukken geblazen.

3. Vrouwen ongegeneerd het hof maken

Twee keer nadenken over een op uiterlijk gebaseerde opmerking naar een vrouw? Ho maar. In Italië heeft de man het recht – of denkt hij dat te hebben – om iedere vrouw op straat te onderwerpen aan een volledige bodyscan en het vonnis daarover uit te spreken op uiterst charmante manier. En of je het nu wilt of niet, je drankjes zullen betaald worden als je zonder chaperon in de buurt van een bar belandt. Tenzij je jezelf leert héél vlug te worden met je eigen portemonnee. Lang leve contactloos betalen.

4. Pizza opvouwen als een portemonnee

Ik moet toegeven: dit is er eigenlijk een die ik toch wel over wil nemen, want pizza zonder bord, zonder bestek en dus op élk moment van de dag een optie terwijl je ondertussen over straat slentert. Pizza a portafoglio is in Italië, met name in Napels, doorsnee streetfood. Met papier en al wordt ie dubbelgevouwen en daarna nog een keer. Nu ken ik volgens mij geen portemonnees die je tweemaal dubbelvouwt en zou ik het dus zelf als een krant doen, maar je snapt het idee.

5. Brood eten zonder zout

Barbaars als ik was strooide ik vroeger als mijn vader naar de bakker was geweest in Toscane zelf zout over m’n brood. Inmiddels weet ik dat brood zonder zout ook heel eerbiedig kan zijn als je het goed gebruikt, maar dat het je standaard door de strot wordt geduwd bij de plaatselijke fornaio zonder waarschuwing, daar ben ik het niet mee eens.

6. Brood dopen in de wijn

De Italiaanse eetcultuur is grotendeels gevormd rondom de cucina povera, de armeluiskeuken. Maar nu brood gewoon weer voorhanden is, zou het in principe niet meer in de rode wijn gedoopt hoeven worden. Iets wat de oudjes in Italië nog altijd doen. Jonger volk doet het met cantuccini in vinsanto, wat je in een restaurant ook aangeboden kunt krijgen en wat ik dan weer wél begrijp, want zoet en zoet.

7. Een bidet op de juiste manier gebruiken

In plaats van je handwas erin te doen (handig hoor, als je de opdringende gedachten erbij gewoon even heel hard wegduwt) gaat de Italiaan er daadwerkelijk bovenop zitten om de boel schoon te spoelen. En al geloof ik heus dat dat een stuk hygiënischer is dan toiletpapier, gaat ’t er bij mij gewoon niet echt in en zal dat denk ik ook nooit gebeuren.

8. Scottex als rechterhand hebben

Of iemand even een scottexje aan kon geven, vroeg mijn tante laatst toen ze in Nederland was. De rest van de tafel keek haar met grote ogen aan en het werd een running gag. Tot onze Giulia uit zichzelf begon over haar opa en zijn verslaving aan Scottex. Wat blijkt: Scottex is een ding in Italië. Wat wij gewoon keukenpapier noemen wordt in Italië voor werkelijk álles gebruikt, onder de merknaam van de Italiaanse variant van Page – of het nu een A-merk is of niet.

9. Overal rouwadvertenties plaatsen

Als je het eenmaal weet zie je ze overal: de Italiaanse rouwaankondigingen. Ze hangen publiekelijk en levensgroot op muren en geniet je enigszins status, dan komt je advertentie zonder pardon voorbij tijdens het reclameblok op tv.