Piano piano! 3 tips voor ontspannen aan het Gardameer

gardameer

Het grootste meer van Italië is het Lago di Garda. Bezoek naast de bekende stadjes als Bardolino, Lazise, Salò en Sirmione ook eens de minder toeristische westzijde van het meer en klim omhoog om van het uitzicht over het meer te genieten, bijvoorbeeld bij Rocca di Manerba. En dompel je onder in wellness, want met deze tips voor spa’s, thermen en dorpen rond het Gardameer kom je gegarandeerd uitgerust thuis.

1. Naar de spa rond Lago di Garda

Het Gardameer staat al eeuwenlang bekend als kuuroord. De zwavelhoudende bronnen, met een watertemperatuur van ruim zestig graden, ontspringen in de bodem van het meer. Het water zou een heilzame werking hebben voor aandoeningen aan de luchtwegen en reuma.

De Terme di Sirmione

In Sirmione werd ruim honderd jaar geleden een thermencomplex gebouwd rondom deze zwavelbronnen. Het warme zwavelwater van de Terme di Sirmione ontspringt in de Boiola-bron, op driehonderd meter van de oever van het schiereiland. De thermen bestaan uit twee thermale centra plus drie hotels met een interne thermische spa. Vooral Aquaria bevindt zich op een prachtige plek, omgeven door het Gardameer. Extra tip: als je ’s avonds naar Aquaria gaat, kun je vanuit de buitenbaden de zon zien ondergaan en genieten van een prachtig uitzicht op het Gardameer.

Parco Termale Villa dei Cedri bij Lazise

Het Parco Termale Villa dei Cedri ligt op vijf kilometer van het centrum van Lazise. Deze warmwaterbron ontspringt op een bijzondere plek, midden in een groot park met cipressen, coniferen en taxusbomen, bij de prachtige Villa dei Cedri. Hier kun je in de natuur tot rust komen en nieuwe energie opdoen. Tip: als je het park na 16.00 uur bezoekt, kun je niet alleen voor een gereduceerd tarief naar binnen, ook kun je dan ’s avonds genieten van deze warmwaterbron, in het licht van de maan en de sterren.

Gardameer

Aquardens, de mooiste spa van de omgeving

Een van de mooiste spa’s in de omgeving van het Gardameer is Aquardens, op een kleine tien kilometer van Lazise, in de heuvels van Valpolicella. Je kunt je hier onderdompelen in ruim vijfduizend (!) vierkante meter warm bronwater in verschillende binnen- en buitenzwembaden, lagunes, grotten, watervallen en whirlpools. Ook zijn er een zogenaamde harmoniegrot met rustgevende kleuren en muziek, een Kneipp-bad met afwisselend warm en koud water, sauna’s en stoombaden. Tot slot kun je vele massages en gezichts- en lichaamsbehandelingen nemen.

2. Borghetto – het mooiste dorpje bij het Gardameer

Een van de kleinste borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, is Borghetto, een middeleeuws dorpje met slechts een handvol huizen aan de rivier de Mincio. Je kunt er vanaf Peschiera del Garda heen fietsen, over een mooi fietspad dat grotendeels langs de Mincio voert. Vanaf de imposante ruïnes van de Ponte Visconteo heb je uitzicht op dit idyllische dorpje.

Breng ook gelijk een bezoek aan het Castello Scaligero, met een bijzondere ophaalbrug die als enige van de drie oorspronkelijke bruggen nog intact is. De watermolens (die onder andere gebruikt werden voor de productie van rijst en granen) zijn nog steeds werkzaam en het is er lekker slenteren door de straatjes van het dorp. Elk hoekje is weer verrassend en bijna nog mooier dan voorgaande hoeken en doorkijkjes. Ga voor een culinaire kennismaking met Borghetto naar I Giardini di Borghetto en bestel als primo de befaamde, handgemaakte tortellini, die hier ook wel nodi d’amore, knopen van liefde, worden genoemd. Ze worden geserveerd met gesmolten boter en salie of in bouillon. Als dat naar meer smaakt, kun je hier ook een kookworkshop volgen.

3. Festa del Nodo d’Amore op de Ponte Visconteo

Ben je toevallig op de derde dinsdag van juni aan het Gardameer? Check dan tijdig of je nog kunt aanschuiven op de lange Ponte Visconteo, waar dan het Festa del Nodo d’Amore wordt gevierd, waarbij elke meter van de brug wordt bezet door tafeltjes waarop de bijzondere, handgemaakte tortellini worden geserveerd. In totaal worden er wel zeshonderdduizend ‘knopen’ gemaakt, allemaal met liefde!

CiaoTutti