Clemente del Vecchio is de jongste miljardair ter wereld

Leonardo del Vecchio

De gemiddelde miljardair is 65 jaar oud. Klinkt schappelijk, gezien je zo’n spaarpotje meestal niet in een paar maanden bij elkaar sprokkelt. Tenzij je Clemente del Vecchio heet, want die werd in één klap miljonair toen hij slechts achttien lentes jong was.

De jongste miljardair ter wereld

Voor de €3.2 miljard die in 2022 in zijn boekhouding verscheen hoefde de jonge Italiaan alleen niet te werken. Del Vecchio kreeg niet alleen z’n mooie achternaam, maar ook z’n fortuin van zijn vader. Die beste man was Leonardo del Vecchio, die met een oog voor metaalbewerking ’s werelds grootste brillenbedrijf begon. Onder zijn Milanese Luxxotica vallen onder meer Ray-Ban, Persol en Oakley, plus een hele rits aan designermerken waarvoor onder licentie brillen gemaakt worden.

La famiglia Del Vecchio

Na zijn dood in juni vorig jaar liet de zakenman – il signor zelf was de tweede rijkste van Italië – zes kinderen, een stiefkind, een vrouw en een behoorlijke erfenis na. Niet alleen de piepjonge Clemente kreeg dus zakgeld; 12,5 procent van z’n fortuin werd netjes verdeeld over zijn telgen en weduwe. De 27-jarige Leonardo Maria Del Vecchio en 21-jarige Luca Del Vecchio belandden dan ook met hetzelfde bedrag tussen de vijftien miljardairs onder de dertig die onze aardbol telt, maar moesten het qua leeftijd afleggen tegen hun net volwassen broertje Clemente. Over de kinders zelf is overigens weinig bekend (vandaar vaders afgebeeld hierboven), en ik hoop ten zeerste dat ze naast heel eventjes wereldnieuws zijn in stilte van hun centjes mogen genieten.

Meer weten over de rijksten des werelds? Forbes heeft ze allemaal voor je op een rij in de Forbes Billionaires List 2023.