Waarom zitten er gaten in het Colosseum?
Als tienermeisje was de film The Gladiator mijn favoriet en uiteindelijk de reden dat ik naar Rome ben gegaan. Het Colosseum moest ik toch echt met eigen ogen zien. En prachtig was dit gebouw, zo groots gebouwd in de straten van Rome. Wat me wel opviel, was dat er veel gaten in het monument zaten. Verval? Stiekeme kijkgaatjes? Dit is de reden dat er gaten in het Colosseum zitten.
De bouw van het Colosseum
In het jaar 72 is de bouw van het Colosseum gestart. Het was een idee van de Flavische keizers, zij wilden een groots theater bouwen. Zo’n acht jaar later was het Colosseum klaar en werden de eerste spelen gehouden die 100 dagen duurden. In het gebouw pasten maar liefst 50.000 toeschouwers. Dat is bijna net zoveel als in de Amsterdam Arena. Zijn de gaten in het Colosseum dan gemaakt voor wat extra ventilatie? Of voor stiekeme pottenkijkers?
Wat je in de film The Gladiator hebt gezien, is daadwerkelijk gebeurd. Er zijn gevechten gehouden tussen gladiatoren (tot slaaf gemaakten) en wilde dieren zoals tijgers, olifanten en grote kraanvogels. Ook vrouwen vochten tegen wilde dieren. Deze spelen zijn honderden jaren doorgegaan maar door de opkomst van het christendom werd het afgeschaft. In het jaar 404 werden de spelen officieel verboden door de christelijke keizer Honorius.
Gaten in de arena
Met de sluiting van het Colosseum werd dit prachtige, maar ongebruikte gebouw als handige bron van bouwmateriaal gezien. Het marmer en brons werden gebruikt voor het bouwen van nieuwe kerken en paleizen van de rijken. En die gaten in de muren van het Colosseum? Daar zaten eigenlijk metalen constructies om het gebouw te verstevigen. Al het ijzer is eruit geplunderd voor het maken van wapens, kerkklokken en poorten. Door al het metaal eruit te halen, zijn grote delen van het Colosseum ingestort. Pas in 1749 is er door Paus Benedictus XIV een einde gemaakt aan het leegroven van dit historische gebouw. Hij zag de waarde in van het Colosseum en verklaarde het heilig.
Maar ook toen werd het nog geen toeristische trekpleister en werd het voornamelijk gebruikt als paardenstal en opslagplaats. Het Colosseum is eigenlijk pas honderden jaren geleden populair geworden om te bezoeken en slechts tien jaar geleden is het voor zo’n 25 miljoen gerestaureerd.