6 gratis musea in Rome die de moeite waard zijn

Gratis musea Rome

Rome staat bekend als het best bewaarde openluchtmuseum ter wereld. Al dwalend door de stad kom je meer dan 900 kerken tegen, kun je zo om het Colosseum heen lopen en naar de paus zwaaien als je langs het Vaticaan komt. Naast de eeuwenoude trekpleisters staat het ook nog eens bomvol kunstcollecties. Er valt zó veel te ontdekken in Rome dat het soms lastig is om te kiezen voor welk museum je een kaartje moet kopen. Daarbij moet de portemonnee ook worden getrokken voor aperitivo en de verrukkelijke pasta’s en pizza, dus kan er dan nog wel een museum of drie, vier bij? Dat kan zeker. Deze gratis musea in Rome plus hier en daar een museum voor een lage prijs zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Gratis musea in Rome

Museo Boncompagni Ludovisi per le Arti Decorative

De Villino Boncompagni Ludovisi is de oude residentie van de familie Boncompagni Ludovisi. In 1972 is de villa geschonken aan de staat, om de decoratieve kunsten en Italiaanse mode van de 19e en 20e eeuw toon te stellen. De werken variëren van art nouveau tot het futurisme, art decò en het Romeinse modernisme. De kostuums en mode van beroemde ontwerpers en kleermakers laten de evolutie van de Italiaanse mode zien. Het museum bestaat uit vijf tentoonstellingszalen waar ook de originele meubels van de familie Boncompagni Ludovisi nog te zien zijn.
Villino Boncompagni Ludovisi – via Boncompagni 18, Rome

Museo Pietro Canonica

Het museum waar de werken van de Italiaanse beeldhouwer Pietro Canonica worden tentoongesteld is te vinden in het openbare park van Villa Borghese. Pietro Canonica was een internationaal bekende beeldhouwer die ook muziek componeerde. In het museum zijn onder andere zijn privé-appartement en atelier opengesteld voor bezoekers om zijn reusachtige collectie van beelden, schetsen, modellen en afgietsels te ontdekken.
Museo Pietro Canonica – Viale Pietro Canonica 2 (Villa Borghese), Rome

Museo Carlo Bilotti

In Villa Borghese is de oude oranjerie gerenoveerd en omgevormd tot een museum waar je de collectie van geschonken kunstwerken van de Italiaans-Amerikaanse verzamelaar Carlo Bilotti kunt zien. Carlo Bilotti was een groot ondernemer en brak in door in de parfumindustrie. Ook al was hij gek op geurtjes, kon je Bilotti nog enthousiaster krijgen met kunst en muziek. Zijn collectie bestaat onder meer uit sculpturen en surrealistische schilderijen van Giorgio de Chirico, de opvallende portretten van Larry Rivers, het portret van Lisa en Tina Bilotti (de dochter en vrouw van Bilotti) gemaakt door pop art-legende en vriend Andy Warhol. De oranjerie wordt naast het tentoonstellen van Carlo zijn collectie ook veel gebruikt voor live muziekoptredens.
Museo Carlo Bilotti – Viale Fiorello La Guardia 6 (Villa Borghese), Rome

Museo Hendrik Christian Andersen

De van origine Noorse beeldhouwer Hendrik Christian Andersen schonk na zijn dood in 1940 zijn Villa Helene aan de Italiaanse staat. De villa is door de Noor zelf ontworpen en is niet bepaald onopvallend: roze, rijkelijk versierd met ornamenten en met een omvang waar je u tegen zegt. Het staat vol met zijn eigen beelden en sculpturen. Daarnaast vind je er ook projecttekeningen voor zijn Creation of World Centre of Communication. Andersen bedacht samen met de architect Ernest Hébrard deze ideale stad voor kunst en technologie. De stad zou bestaan uit de drie centra, het olympisch centrum, het technologisch centrum en het kunstcentrum. Andersen en Hébrard wilde het centrum creëren als het beste intellectuele product van de mensheid.
Museo Hendrik Christian Andersen – Via Pasquale Stanislao Mancini 20, Rome

Bijna gratis naar een museum in Rome

Terme di Caracalla

Ticket: €8
Terme di Caracalle zijn de ruïnes van het oude Romeinse badhuis van Keizer Lucius Septimius Severus. De baden zijn stokoud, dat is wel te zien aan wat er van over is, waarschijnlijk komen ze uit 216 na christus. De Romeinen waren knap kundig als het ging om waterwegen aanleggen, zo kun je ook de oude aquaducten tussen de afgebrokkelde muren van het badhuis vinden. In de zomer worden er ook balletvoorstellingen en opera’s georganiseerd, waar Andrea Bocelli en Luciano Pavarotti al eens opdoken.
Terme di Caracalla – Viale delle Terme di Caracalla, Roma

Villa d’Este Tivoli

Ticket: €14,50
Op 29 kilometer afstand van het Rome ligt het dorp Tivoli, waar je de immense Villa d’Este vindt. Omringd door een prachtige tuin en fonteinen heeft het paleis een van de best bewaarde verfijnde cultuur uit de renaissance. De villa ligt in de Sabijnse bergen waar meerdere families van Romeinse adel hun buitenhuizen vestigden. Loop je door de tuinen, dan voelt het net alsof je deel uitmaakt van het rijkeluisleventje van toen. Villa d’Este is gebouwd in opdracht van kardinaal Ippolito de tweede om met zijn fortuin te pronken. En van dat pronken, daar is niks aan gelogen. Met de auto en via openbaar vervoer is de plek makkelijk te bereiken.
Villa d’Este Tivoli – Piazza Trento, 5, 00019 Tivoli

Meer tips in Rome