Deze makkelijke Italiaanse recepten zet je in 15 minuten op tafel
Natuurlijk zouden wij ook het liefst elke avond de sterren van de hemel koken en na uren in de keuken een voortreffelijk driegangenmenu op tafel toveren. Maar de realiteit is dat we daar net iets te vaak geen tijd én geen zin in hebben. Gelukkig is daar de Italiaanse keuken met meer dan genoeg opties om snel een voedzame maaltijd in elkaar te draaien – we beloven dat je met deze makkelijke Italiaanse recepten in een kwartiertje klaar bent.
8 makkelijke Italiaanse recepten
Alle ingrediënten zijn voor 4 personen.
1. Frittata met spinazie en ricotta
Ingrediënten
- 6 eieren
- 300 g verse spinazie
- 200 g ricotta
- 60 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
Klop de eieren los met een beetje zout en peper. Bak de spinazie kort in olijfolie tot deze slinkt. Voeg de eieren en ricotta toe. Roer voorzichtig door elkaar en bak op laag vuur tot de frittata stevig is. Garneer met Parmezaanse kaas en brood. Tip: voor nog wat meer smaak, voeg je een paar goede eetlepels kruidenroomkaas toe aan het eiermengsel.
2. Risi e bisi (de snelle variant)
Ingrediënten
- 300 g arboriorijst
- 300 g tuinerwten (vers of diepvries)
- 2 kleine uien
- 1.000 ml groentebouillon
- 60 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
Hak de uien fijn en fruit ze in olijfolie. Voeg de rijst toe en bak even mee. Voeg de groentebouillon en erwten toe. Laat ongeveer 10 minuten koken tot de rijst gaar is. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Sarah Puozzo voegt het liefst een gepocheerd eitje toe aan dit recept. Dat kun je mooi bereiden terwijl de rijst kookt. En heb je iets meer tijd, probeer dan eens de variant uit haar kookboek Mangiamo!
3. Makkelijke melanzane alla pizzaiola
Ingrediënten
- 2 middelgrote aubergines
- 400 ml tomatensaus (goede pastasaus in pot is prima)
- 200 g mozzarella
- 1 eetlepel gedroogde oregano
Bereiding
Snijd de aubergine en de mozzarella in plakken. Bak de aubergine kort in olijfolie. Voeg tomatensaus en oregano toe. Leg plakjes mozzarella erop en laat smelten met een deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met brood.
4. Panzanella
Ingrediënten
- 400 g oud brood (bijvoorbeeld ciabatta)
- 4 rijpe tomaten (ca. 500 g)
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- Bosje verse basilicum
- 6 eetlepels extra vergine olijfolie
- 4 eetlepels balsamicoazijn
Bereiding
Snijd het brood in blokjes en besprenkel met olijfolie. Snijd de tomaten en komkommer in blokjes, de rode ui in dunne ringen. Meng door het brood heen. Voeg basilicum, olijfolie en balsamico toe. Breng op smaak met zout en peper. Tip: uiteraard kun je hier ook allerlei ander lekkers aan toevoegen, van zongedroogde tomaten tot olijven en van mozzarella tot ansjovis.
5. Zuppa di ceci (kikkererwtensoep)
Ingrediënten
- 2 blikken kikkererwten (à 400 g)
- 4 teentjes knoflook
- 400 g tomaten
- 2 takjes rozemarijn
- 1.000 ml groentebouillon
Bereiding
Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Snijd de tomaten in grove blokjes. Hak de knoflook fijn en fruit deze in olijfolie. Voeg de kikkererwten en tomaten toe, gevolgd door de rozemarijn en groentebouillon. Laat 10 minuten sudderen. Pureer een deel van de kikkererwten voor een dikkere soepstructuur. Lekker met brood.
6. Pasta cacio e pepe
Ingrediënten
- 400 g spaghetti
- 120 gram fijn geraspte Pecorino Romano
- 2 eetlepels grof gemalen peperkorrels
Bereiding
Kook de pasta en bewaar een beetje kookwater. Meng geraspte Pecorino met zwarte peper in een kom en voeg een klein beetje kookwater toe. Voeg de pasta toe en meng tot een romige saus. Breng op smaak met zout, maar doe rustig aan – de Pecorino is zout van zichzelf. Lekker met een frisse salade (die moet je net kunnen maken in de tijd dat de pasta kookt). Toch meer zin in een pasta met iéts van groente? Probeer dan deze spaghetti al pomodoro.
7. Pasta alla puttanesca (vegetarisch)
Ingrediënten
- 400 g spaghetti of linguine
- 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel rode pepervlokken
- 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
- 120 g zwarte olijven (bij voorkeur Taggiasca of Gaeta)
- 2 eetlepels kappertjes
- Verse peterselie
Bereiding
Kook de pasta. Hak de knoflook fijn, hak de peterselie grof, spoel de kappertjes af en laat ze uitlekken, halveer de olijven. Bak de knoflook in olijfolie, voeg de tomatenblokjes, kappertjes, olijven en rode pepervlokken toe. Meng de pasta erdoor en garneer met peterselie. Tip: voor een traditionele, niet-vegetarische variant voeg je 6 fijngehakte ansjovisfilets toe aan de pastasaus.
8. Gnocchi met spinazie en gorgonzola
Ingrediënten
- 800 g gnocchi
- 200 g gorgonzola (naar smaak zoet of pittig)
- 200 ml kookroom met hoog vetgehalte
- 300 g verse spinazie
- 60 g walnoten
Bereiding
Hak de walnoten grof. Kook de gnocchi volgens de verpakking. Snijd de gorgonzola in stukjes en smelt gorgonzola met een scheutje room in een ruime pan. Voeg de spinazie toe en roer tot deze is geslonken. Voeg de gnocchi toe, meng goed en garneer met de walnoten.