Grappige feitjes over Italië die je nog niet kende

Vrouwen in de zomer ijsje eten

En jij dacht dat je Italië kende? Nou, think again, want ik heb hier tien feitjes voor je verzameld waarvan ik durf te wedden dat je ze nog niet wist. In ieder geval niet alle tien. Is dat wel zo? Dan krijg je van mij een fles limoncello en pizza naar keuze. Beloofd.

1. Katten hebben rechten in Italië

Als kattenvrouwtje juich ik dit natuurlijk helemaal toe: in Italië worden onze miauwende vrienden ‘biocultureel erfgoed’ genoemd. Een kat doden (per ongeluk of niet) kan je een boete van €10.000 kosten en maximaal drie jaar cel.

2. Over katten gesproken: in Rome wonen er rond de 300.000

En ze zijn daarmee ook de enige inwoners die overal mogen gaan en staan waar ze willen, ook in alle ruïnes.

3. Oké, laatste kattenfeitje dan: een van de rijkste katten ter wereld woont in Italië

In 2011 overleed Maria Assunta en die liet alles wat ze had na aan haar kat. Daarmee werd Tommaso, een vierjarige voormalige zwerfkat, ineens miljonair. De wet van Italië laat het niet toe om katten eigenaar van geld of erfenissen te laten zijn, en daarom kreeg zijn nieuwe verzorgster toezicht over zijn miljoenen.

4. De Italiaanse politie rijdt in stijl

Dat Italianen stijl hebben wisten we natuurlijk al, maar dat de politie daar extreem in is, dat wist je misschien nog niet. De Italiaanse politie is namelijk eigenaar van verschillende Lamborghini Huracáns. Dat zal vechten zijn op het corps wie erin mag rijden.

5. De pizza werd vroeger niet geserveerd in restaurants

Tot ongeveer 1830 werden pizza’s alleen verkocht in kioskjes op straat of speciale pizzabakkerijen. Het was dus meer streetfood, tot ze rond dat jaartal in Napels de allereerste pizzeria ooit openden. De rest is natuurlijk geschiedenis.

6. Italiaanse gelato is gezonder dan ‘gewoon’ schepijs

En natuurlijk is het ook vele malen lekkerder, maar goed, dat wisten we al. Gelato bevat tot 70 procent minder vet, natuurlijke ingrediënten en er zit ook nog eens minder zuurstof in, waardoor de smaken beter naar voren komen.

7. Italianen eten gemiddeld 25 kilo pasta per jaar

En daarmee wint pasta het ook van zijn concurrent pizza. Daarvan eten ze gemiddeld 7,8 kilo per jaar. Ooit gedacht dat dat zó’n groot verschil zou zijn?

8. Italië heeft een fontein waar gratis wijn uit komt

Dat is toch echt living the dream? Gelukkig voor mijn gezondheid dat ik daar niet in de buurt woon, zeg. Je vindt de fontein bij Caldari di Ortona en er komt rode wijn uit: mijn favoriet.

9. Europa heeft drie actieve vulkanen en die vind je alle drie in Italië

En dat zijn de Etna, Vesuvius en Stromboli, alle drie nog actief.

10. Italië heeft meer dan 2500 soorten traditionele kaas

Als kaasliefhebber word ik hier extreem blij van. Ik ga het mijn missie maken om ze allemaal te proeven. Je kan er natuurlijk al heel wat afstrepen zoals mozzarella, ricotta, gorgonzola en Parmezaanse kaas. Mocht je gelijk goed van start willen gaan, dan moet je richting Lombardije; zij produceren daar 77 verschillende soorten.