Bij deze luchthavens kun je meer vloeistoffen meenemen in je handbagage

Ik vind het iedere keer een ramp: de vloeistoffenstruggle bij het inpakken van mijn handbagage. Als ik een paar dagen weg moet kom ik er wel uit, maar ga ik zoals volgende week zeer ambitieus met enkel handbagagekoffertje en kleine tas op pad voor twee weken, dan komt de error aankloppen. De laatste keer heb ik nog met man en macht plakkerige haargel in een reisflesje proberen te duwen. Kan je vertellen: da’s geen feest en ik kreeg het er bovendien niet meer uit. Gelukkig worden de regels rondom vloeistoffen in handbagage langzaamaan versoepeld. Uit zowel eigenbelang als behulpzaamheid praat ik je bij over wat je nu wel of niet mee kunt nemen en op welke luchthavens ze tegenwoordig een oogje toeknijpen bij een millilitertje meer.

Versoepelde regels vloeistof in vliegtuig

Goed nieuws dus voor reizigers: op sommige luchthavens zijn de regels versoepeld dankzij de introductie van nieuwe CT-scanners. Een geavanceerde technologie die ook in de medische wereld wordt gebruikt maakt het mogelijk om vloeistoffen van meer dan 100 milliliter mee te nemen in de handbagage. De scanners maken 3D-beelden van je bagage en kunnen daardoor nauwkeurigere controles uitvoeren dan de traditionele 2D-scanners. Dit betekent dat vloeistoffen die normaal niet door de securitycheck zouden komen, nu wel kunnen worden goedgekeurd. Maar de apparatuur hebben ze nog niet op alle vliegvelden.

Welke vloeistoffen in je handbagage?

Even over de standaard regels rondom vloeistoffen in de handbagage. Je mag maximaal 1 liter aan vloeistoffen bij je hebben, verdeeld over verpakkingen van elk maximaal 100 milliliter. Deze verpakkingen moeten in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van 1 liter passen. Vloeistoffen zijn meer dan alleen drankjes zoals water en frisdrank. Denk ook aan gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen. Een paar voorbeelden:

  • Vloeistoffen: Water, frisdrank, gezichtsreinigers, shampoo.
  • Gels: Bodywash, haargel, lipgloss, aftersun.
  • Crèmes en zalfjes: Gezichtscrème, oogcrème, zonnebrandcrème, medicinale zalven.
  • Pasta’s: Tandpasta, pindakaas, mayonaise, mosterd (je zou maar behoefte krijgen aan saus, hè).
  • Spuitbussen: Haarspray, deodorant, verfspuitbussen, gas navulspray.

Wil je je favoriete fles wijn meenemen vanuit Italië? Hier vind je alle informatie over hoe je drank heelhuids vervoert naar huis, inclusief regels rondom hoeveelheden.

Soepel door de securitycheck

Wil je soepel door de securitycheck gaan? Op Schiphol doen ze al niet zo moeilijk meer, want daar staat de nieuwe apparatuur al. Stop je vloeistoffen nog wel in een doorzichtige plastic zak en ga als je écht zeker wilt zijn nog altijd voor verpakkingen onder de 100 milliliter. Grotere verpakkingen kunnen op Schiphol dus wel mee, maar moeten nog altijd goedgekeurd worden door de scan en de securitymedewerker. Als je de keuze hebt, is het dus nog wel verstandig om grote verpakkingen in je ruimbagage te stoppen om problemen te voorkomen. Ook voor als je op de terugweg bij een ouderwetser vliegveld vandaan komt of een overstap moet doen.

Luchthavens met versoepelde regels

Schiphol doet dus mee met de nieuwe regels rondom vloeistoffen in je handbagage, maar is vooralsnog de enige in Nederland. In Italië zijn het twee vliegvelden in Milaan en een in Rome waar je zonder gezeur door de douane komt met literflessen. Voor het gemak heb ik een wereldwijd rijtje vliegvelden opgesnord waar de nieuwe technologie wordt gebruikt en de regels versoepeld zijn:

  • Italië: Milan Malpensa, Milan Linate, Rome Fiumicino.
  • Nederland: Amsterdam Schiphol.
  • Verenigd Koninkrijk: London City Airport, Teesside International Airport.
  • Ierland: Shannon Airport, Donegal Airport.
  • Zweden: Stockholm Arlanda Airport.
  • Spanje: Madrid-Barajas Adolfo Suárez Airport, Barcelona-El Prat Airport.
  • Australië: Melbourne Airport.
  • Japan: Tokyo Haneda Airport.
  • Zuid-Korea: Incheon International Airport, Jeju International Airport.
  • Koeweit: Kuwait International Airport.