Veilig drank meenemen in het vliegtuig

Zul je net zien; sta je op het punt om weg te gaan uit Italië, word je hopeloos verliefd op een fles Barolo. Nou, goed nieuws voor jou, want die mag gewoon mee, ook in het vliegtuig. Met mate en met zorg, want hij mag niet naast je zitten en moet z’n inhoud natuurlijk niet laten lopen in je koffer. Zo vervoer je een fles heelhuids naar z’n eindbestemming.

Wijn inpakken in je koffer

Je kunt ‘m natuurlijk in een sok doen, maar dan moet je grote sokken hebben en dan is er altijd nog het risico dat een wilde rit naar huis de fles aan diggelen slaat. Deze gezellige wijntas zou je ook kunnen aanschaffen – ook handig voor gekoelde wijn op het strand! -, maar met onderstaande tips red je het ook zonder.

1. De juiste koffer

En dat is een harde koffer. Een behuizing van een hard materiaal beperkt bewegingsvrijheid, pletgevaar en absorbeert de hardste schokken. Gezien je vast geen importeur bent als je deze tips leest zul je er geen aanschaffen, maar ik wil je wel even wijzen op het bestaan ervan: een speciale wijnkoffer. Waanzinnig.

2. De juiste volgorde

Een laag kleding onderop, de fles wijn in het midden en nog een laag kleding erboven. Nog specifieker: je dikste kleding onderop en bovenop en zachte kleding rond de wijnfles. Een paar schoenen rondom de fles kan dienen als extra schokdemping. Hier zul je dus de keuze moeten maken of je schone kleding of je wijnfles je het liefst is.

3. Geef ze ruimte

Meer dan één fles mee? Leg ze nooit en te nimmer naast elkaar. Ook hier is een paar schoenen als barrière het beste idee, en anders genoeg dempende kleding om botsingen te voorkomen.

Hoeveel drank mag je meenemen in het vliegtuig?

In je handbagage mag een totaal van 1 liter mee, maar dan wel in flesjes van maximaal 100 milliliter. Dat gaat bij een fles wijn dus moeilijk worden en raad ik voor de kwaliteit ook best wel af. Wil je dus wijn meenemen uit Italië en vlieg je, dan gaat-ie het ruim in. Hoeveel drank je mee mag nemen in het vliegtuig? Goed nieuws als je écht hoteldebotel bent geworden op een vakantiewijntje: de toegestane hoeveelheid wijn is 90 liter. Ik ga mijn handen alleen niet branden aan hoe je die 120 flessen veilig gaat vervoeren in je eigen koffer.

Van die 90 liter mag overigens ‘maar’ 60 liter mousserende wijn zijn en van likeur of likeurwijn kun je maar 20 liter inslaan. Nu we toch bezig zijn: ben je verliefd geworden op een fles limoncello, dan mag daar 10 liter van mee en wil je grootschalig bier verschepen, dan zit je wel aardig met een max van 110 liter.