Huh? Deze manier van risotto maken kenden wij nog niet

Afgelopen week keken onze collega’s en buongustai van Favorflav naar een van de afleveringen uit de serie Gino’s Italian Express van de Italiaanse chef Gino de Campo. Tijdens de serie reist hij heel Italië door, op zoek naar traditionele gerechten en hoe deze worden klaargemaakt. Op zijn trip komt hij ook langs de rijsttreek Mantova. Daar bezoekt hij een risottofestival waar ze risotto op wel een héél aparte manier klaarmaken…

Voor het maken van een perfecte risotto gelden de volgende regels: eerst de rijst aanzetten, dan low and slow beetje bij beetje de bouillon erbij, en daarna vooral rustig (en met veel geduld) blijven roeren. Dan pas krijg je die romige structuur wat het Italiaanse gerecht zo typeert. Maar op het rijstfestival in Mantava doen de Italianen het compleet anders.

Aparte manier van risotto maken

De rijstmeesters maken op het festival grote hoeveelheden risotto. De rijst wordt hier los van de saus gekookt in water, zodat de korrels niet aan elkaar blijven plakken. De saus wordt apart gemaakt met varkensvlees, zout, boter, knoflook en parmezaan. Zodra alles klaar is mengen de chefs alles samen.

Romig vs luchtig

Een nogal bijzondere manier, die we nog niet eerder hebben voorbij zien komen. Waar de risotto zoals je die ‘normaal’ zou maken zich uitspreidt over het bord en de substantie bijna zompig is, is deze variant juist heel luchtig en niet omringd met een zachte saus – waarschijnlijk ook de reden dat ze dit op deze manier kunnen doen. En eerlijk is eerlijk: het bordje zag er zo verrukkelijk uit dat we het zeker thuis een keertje gaan uitproberen, jij ook?

Bron: Favorflav