Risotto al Barolo is het recept dat je vanavond nog wilt maken

Risotto al Barolo is risotto, kaas en Barolo in één gerecht. En geloof onze collega’s en buongustai van Favorflav: dit gouden trio op een bord wil je vanavond nog maken. Risotto al Barolo is een klassiek recept afkomstig uit de Noord-Italiaanse streek Piemonte, waar ook Barolo vandaan komt, ook wel bekend als de koning van de Italiaanse wijn.

Om je mes bij op te eten

Twee jaar geleden reden mijn vriend en ik naar Piemonte, op zoek naar de beste Barolo. Met nog twintig kilometer op de teller maakten we de laatste tankstop. Bij het afrekenen drukte de pompbediende ons (ongevraagd) op het hart dat we de risotto van restaurant Barolando in de Barolo-streek moesten proberen. Zo gezegd, zo gedaan.

Dit gerecht – Risotto “Vialone Nano De Tacchi 22 mesi” al Barolo, cremoso di Blu di Langa, zoals het op de kaart staat – was zo verrukkelijk dat mijn vriend zijn mes erbij opat. Zó smakelijk – en dat voor €15! Om je een roadtrip van 1200 kilometer te besparen heb ik het recept opgesnord. Binnen een half uur flans je deze Risotto al Barolo in elkaar en daarna, geloof me, zul je het veel vaker maken.

Recept voor risotto al Barolo

Ingrediënten

  • Een halve fles Barolo-wijn, de andere helft mag je zelf opdrinken (!)
  • 300 gram risottorijst
  • 1 stukje blauwe kaas (op gevoel, zoals Italianen dat ook doen)
  • 1 witte ui
  • 1 runderbouillonblokje
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 1 snufje zout

Bereiding

  1. Breng de bouillon aan de kook op hoog vuur en laat daarna staan op een laag vuurtje. Snij ondertussen de ui klein en snij de blauwe kaas in 4 plakjes ter grootte van een creditcard. Verhit de helft van de boter in de pan op laag vuur. Voeg daarna de gesnipperde ui toe en laat het een paar minuten aanfruiten

2. Voeg de rijst toe en blijf goed roeren totdat alle rijstkorrels glazig worden. Giet langzaam de Barolo erbij en roer totdat het is opgenomen in de rijst (schenk jezelf ook een lekker glaasje in).

3. Voeg een scheut bouillon toe en roer ook hier totdat het is opgenomen in de rijst. Herhaal deze stap gedurende 15 tot 20 minuten en vergeet niet om tussendoor nog een slokje wijn te drinken. Voeg de rest van de boter en een snufje zout toe aan de risotto.

4. Verdeel de risotto over vier borden en leg in het midden van elk bord een plakje blauwe kaas. Opdienen maar!

Bron: FavorFlav