Waarom de mimosa het Italiaanse symbool is voor Internationale Vrouwendag

Mimosa International Womens Day

Auguri a tutte le donne! Het is Internationale Vrouwendag, wat in Italië betekent dat het land geel kleurt. Doe als een Italiaan en geef een vrouw in je leven mimosa’s cadeau. Niet dat drankje, maar de bloemen. Want waar ik deze dag voorheen niet echt begreep (noem het gebrek aan verdieping), maak je er best een aardig statement mee.

Internationale Vrouwendag

Aan de viering van Internationale Vrouwendag gaat heel wat politieke onrust vooraf. Het is dan ook geen verkapte Moederdag waarbij de vrouw op lieflijke manier in het zonnetje wordt gezet, maar een dag met lading. La festa della donna is een herinnering aan discriminatie en geweld jegens vrouwen dat ver teruggaat en de successen die protestbewegingen in de loop der jaren hebben behaald. Want kijk even waar we nu staan, terwijl er nog niet heel lang geleden niet eens stemrecht was voor vrouwen.

In 1909 werd deze dag voor vrouwen in het leven geroepen in New York, drie jaar later deed men in Nederland mee, weer tien jaar later haakten de Italianen aan en in 1977 werd 8 maart wereldwijd officieel International Women’s Day. Sindsdien worden er op deze dag lezingen, symposia, festivals, workshops, debatten en demonstraties georganiseerd rondom vrouwen en hun rechten, want er valt nog altijd veel te winnen. En in – het allerlaatste jaartal dat ik ga noemen, sorry – 1946 kwam de mimosa bij dit rijtje, in Italië hét teken voor Festa della donna.

Mimosa’s als symbool

Want die bloemen vind ik dus best mooi. De communistische politica Teresa Mattei (niet geheel toevallig voorzitter van de Unione Donne Italiane) bood de gele bolletjes na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst aan vrouwen aan op de “feestdag”. Ze vond de Franse traditie van viooltjes en lelies niet juist; die bloemen waren te schaars en duur in de armere regio’s van Italië. Mimosa’s daarentegen bloeien al volop vóór de lente en zien er misschien delicaat uit, maar vragen amper onderhoud en overleven zelfs droogte.

De perfecte vertegenwoordiging van de vrouw in bloemvorm dus. In Italië geef je vandaag daarom een bosje gele mimosa’s aan je vrouwelijke naasten, uit solidariteit naar hen. Maak je het echt bont, dan bak je er nog een torta mimosa bij, versierd met biscuits die op de bloemen lijken. Dat deze politiek beladen dag voor Italiaanse bloemisten inmiddels een commercieel hoogtepunt is geworden, zullen we voor het gemak maar even vergeten.