Is Gelateria Dondoli in Toscane de hype waard? Ik testte het voor je uit
Je kent het wel: zo’n plek die duizenden views heeft op TikTok, waar iedereen lyrisch over is en je eerst dik een halfuur in de rij moet staan om er vervolgens achter te komen dat de kwaliteit van het eten allemaal wel meevalt. Een domper, en al helemaal zonde van je tijd op vakantie. Daarom team Italiamo to the rescue, want ik testte Gelateria Dondoli – online geprezen als ’s werelds beste ijszaak – in Toscane voor je uit.
Gelateria Dondoli
Laten we bij het begin beginnen, want je wordt niet zomaar bekroond als beste ijszaak van de wereld. Als we het internet moeten geloven staat hij in alle Italiaanse reisgidsen, komen er om de haverklap (inter)nationale media over de vloer en zijn meerdere celebs – van wie ik de namen niet weet – langs geweest in het kleine zaakje in San Gimignano. Een paar van de meest populaire smaken zijn roze grapefruit met mousserende wijn, crema met aromatische kruiden en crema met saffraan met pijnboompitten. Bij Gelateria Dondoli is een van de weinige officiële Master Gelato Makers te vinden, die het eeuwenoude ambacht in de vingers heeft op papier. Klinkt allemaal veelbelovend, dus besloot ik Gelateria Dondoli op mijn plekken-die-ik-wil-bezoeken-in-Toscane lijstje te zetten. Dol op ijs? Til je ervaring met Gelateria Dondoli naar een volgend level door een ‘Dondoli Gelato Class’ te volgen, waar je alle kneepjes van het vak leert én het direct in de praktijk toepast.
View this post on Instagram
Van nul naar honderd
Oké, in eerste instantie waren mijn verwachtingen niet zo heel erg hoog, maar een bezoekje overslaan voelde ook niet goed. Eerlijk is eerlijk: het is de hype helemaal waard. Eenmaal aangekomen op het ietwat toeristische plein zakte de moed even in mijn schoenen bij het zien van de rij. Ik besloot tóch aan te sluiten en stapte – al scrollend op TikTok – langzaam maar zeker richting de gekleurde vitrine. De ijssmaken kwamen in zicht en waar ik eerst de tijd probeerde te doden, moest ik nu vliegensvlug kiezen welke twee smaken de gelukkigen werden. Waar ik normaal altijd voor vanille en banaan ga – verrassend, I know – ging ik nu voor amandel met saffraan. Je raadt het al: dat was een goede keuze. In het kleine zaakje staan maar liefst zes man met man en macht te scheppen. Er is dus niet echt tijd om lang te treuzelen, maar neem zeker even alle smaken in je op voordat je de doorslaggevende woorden uitspreekt. Al met al geef ik mijn ervaring een 9, omdat de hectiek binnen vrij heftig is, maar de smaken een feestje voor de smaakpapillen zijn.
View this post on Instagram