7x ijssalon in Amsterdam met écht lekker Italiaans ijs

Cono o coppetta? Als ze je bij een Amsterdamse ijssalon niet raar aankijken als je die vraag hardop aan jezelf stelt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk gelato te pakken. Tenzij de ijscoman het gewoon vreemd vindt dat je die vraag hardop aan jezelf stelt. Maar bespaar jezelf dit risico op genânte taferelen, ik heb het werk al voor je gedaan. Bij deze ijssalons in Amsterdam zit je voor écht Italiaans ijs niet zomaar goed, maar heel goed.

Gelato bij Amsterdamse ijssalons

Massimo

Om maar meteen met de grootste held te beginnen: Il Signor Massimo. Al jaren fantastisch en intussen godzijdank drie vestigingen in de stad om nooit naast te grijpen bij een urgent geval van gelato-drang. Omdat ik van klassiek hou zeg ik pistache doen, maar dat neem ik sowieso overal.

Miuz Gelato Artigianale

Een relatief nieuwkomertje in deze lijst ijsveteranen. IJscoman Carlo maakt niet zomaar ijs, maar gelato in allerlei bijzondere smaken. En dat is in dit geval geen idioot smurfenijs, maar buratta-ijs bijvoorbeeld. Het is tenslotte een echte Italiaan hè. Extra leuk: hier geen Hollands bolletje, maar een hoorntje of bakje dat met een spatel gevuld wordt met zoveel smaken als jij wilt – maar nu niet gaan proberen vijf smaken in de kleinste te proppen per favore.

Pisa IJs

Zie je een rij bij de RAI op een zomerse dag? Dan is de kans groter dat men staat te wachten op ijs van Pisa, dan op een spannende beurs, zeg ik je.

Venetië

Rij bij Pisa te lang? Grote kans dat er bij Venetië ook een rij staat, maar het valt te proberen. En staat er geen rij, probeer ze dan gelijk even allebei. Ik beloof je dat ze beiden goed zijn, dan kun je daarna je eigen favoriet kiezen om voortaan linea recta in de juiste linea aan te sluiten.

Monte Pelmo

Door goed contact met Italianen in de jaren vijftig zag de familie Cornelisse een gat in de markt: het beginnen van een Italiaans ijssalon in Amsterdam. Als een lopend vuurtje verspreidde het ‘exotische’ ambacht zich door de stad, waarna ijsmaker Chris zijn ijsco’s zelfs voor andere bedrijven ging bereiden. En nog altijd loopt het kleine ijsfabriekje in de Jordaan als een trein.

Da Vinci

Bij deze ijssalon in de leuke rode kiosk op het Stadionplein staat huiveringwekkends op het ijsmenu (marshmallow), maar ook genoeg gewoons wat wel het proberen waard is. Da Vinci maakt z’n bakken ijs in Amstelveen met ingrediënten die grotendeels uit Italië komen. Heel vermakelijk vind ik de live vitrine op de website, waar je alvast kunt bedenken wat je wilt zodat je niet in de extreem stressvolle situatie komt van binnen een minuut beslissen zodra de vitrine in zicht komt en er een rij achter je staat.

Tofani

Ook Tofani is al sinds de jaren vijftig aanwezig als ijssalon in Amsterdam. Na al die jaren is het stokje doorgegeven, maar nog altijd staan er mensen uit dezelfde Toscaanse plaats achter het roer. De mannen trakteren Amsterdam in de zomer op gelato, en trekken in de winter weer richting Benabbio. Pistache, aardbei, mango en chocolade zijn er altijd op voorraad, de rest is afhankelijk van de ‘oogst’.