Deze Italiaans getinte Netflix-film krijgt gemengde reacties

Heerlijk vind ik het, in het weekend lekker doelloos door HBO Max, Prime Video, Videoland en Netflix scrollen. Als ik echt even niet meer weet waar ik zin in heb als het om films en series gaat, glijdt mijn blik meestal snel naar de ‘Top 10’, want dat belooft over het algemeen wel wat goeds. En als het niet is omdat dat aanbod echt zo goed is, dan is staat het wel tussen de best bekeken shows omdat het juist zo afschuwelijk slécht is. Bij ‘La Dolce Villa’ is het helaas dat laatste.
Want ik begon echt vol goede moed
Klinkt heerlijk toch? Een film over iemand die voor 1 euro een villa in Italië koopt omdat het sluimerende dorpje behoefte heeft aan nieuwe, jonge mensen die het plaatsje weer kunnen laten opbloeien. Maar je komt er al snel achter dat de vader van het meisje die dit spannende avontuur op zich neemt, een behoorlijk negatieve energie met zich meeneemt wanneer zij hem haar plannen laat zien. Je kunt wel raden hoe het verloopt: vader draait bij want hij wordt verliefd, en dan komt het allemaal helemaal goed. Ondanks dat het allemaal dus echt in Italië is opgenomen (in Lazio en Toscane), ontbreekt het dus helaas aan de Italiaanse warmte die zo’n film nodig heeft. Terwijl het dus gebaseerd is op de waarheid, want in verschillende dorpjes in Italië bieden ze daadwerkelijk vervallen huizen aan voor een paar euro, in de hoop dat het gebied weer opleeft. Natuurlijk is het in werkelijkheid niet zo romantisch als de film het wil laten lijken, want je moet gewoon voor een minimaal bedrag renoveren en pas als dat is gelukt krijg je je borg (vaak zo’n €20.000,-) terug.
Misschien is het tijd voor een nieuw genre: foute zomerfilms
Veel mensen kijken er in de wintermaanden naar uit om weer alle foute kerstfilms af te gaan, die allemaal hetzelfde thema hebben (vrouw verhuist vanuit de stad naar klein dorpje, betwijfelt haar keuze en wil terugverhuizen, maar wordt verliefd en besluit te blijven). Eigenlijk zouden we dus kunnen zeggen dat deze film gewoon in dat genre past, maar dan met een zomers thema. Misschien komen er nog wel meer versies van ditzelfde verhaal, die zich dan in Portugese, Spaanse of zelfs Duitse dorpjes afspelen? Who knows. Maar ‘La Dolce Villa’ moet je dus echt alleen aanzetten als je behoeft hebt aan helemaal niks interessants tot je hoeven nemen.
Door: Isabel ten Brink | Beeld: Netflix