Taal leren? Eigenlijk gebruik je Duolingo helemaal verkeerd

Is het de aankomende zomervakantie? Of juist de zomer die hier nog altijd nooit is? Feit is dat er genoeg regenachtige dagen zijn waarop je je tijd die je liever in de zon had gezeten kunt besteden aan het leren van iets nieuws, in plaats van ‘m verloren te laten gaan. En dat was aan de hand bij ons op ’t kantoortje, waar we blijkbaar zonder het van elkaar te weten, massaal weer aan de Duolingo zijn gegaan de afgelopen maand.

Mijn streak staat inmiddels op dertig plus na sinds 2021 de app niet meer aan te hebben geraakt. En zelfs als je Italiaans intussen ver boven het basisniveau ligt, is Duolingo nog altijd goed voor de ontwikkeling, merk ik. Herhaling, herhaling, herhaling. Bovendien had ik je wellicht anders niet zomaar kunnen vertellen ‘dat ik stemmen hoor’ of ‘het me gevolgd moest zijn omdat het honger heeft’ of andere lugubere zinnen voor je op kunnen dreunen zonder twijfel. Wat ik me daarom alleen des te meer afvraag: kun je Duolingo eigenlijk uitspelen?

Nooit meer uitgespeeld

Wel, zover ben ik in ieder geval nog niet, maar wat ik wél ontdekte is dat er een manier is waarop je het spelletje niet uitspeelt en tegelijkertijd het meeste leert. En dat is niet door te betalen voor een premium Super-account, maar door de website te gebruiken. Voorheen was het zo dat de app verschilde van de webversie. Zo kon je er grammaticaregels uitpluizen en gingen je hartjes er nooit op – meteen de reden waarom ik het bestaan ervan überhaupt ken. Inmiddels vind je ook in de app een guide book met grammatica en kun je door te oefenen voor hartjes ook eindeloos doorspelen, maar ik vind de webversie nog altijd wel een goeie om beter te leren.

Ikzelf ben namelijk nogal vatbaar voor wedstrijdjes en met het duizelingwekkende aantal meldingen over streaks, zakkingen in rankings en irritante ‘concurrenten’ die je iedere keer als je boven hen staat metéén inhalen met een luttele paar XP-tjes extra erbovenop, ben ik in de app meer bezig met zo snel en zoveel mogelijk spelletjes doen, dan met leren. Op de website vind ik het leergedeelte makkelijker aan te pakken: de spel-elementen zijn minder schreeuwerig en de grammatica leest gewoon lekkerder weg. Tippie dus, om als je de tijd hebt, Duolingo eens doelgericht te gebruiken op je laptop in plaats van dertig racerondjes achter elkaar te doen op de app.

Eindniveau Duolingo

Om nog even terug te komen op of je Duolingo kunt uitspelen: als je alle lessen hebt volbracht, daarbij alle levels op goud hebt staan, dan ben je volgens mij aan het einde beland en kun je alleen nog maar oefenen. Maar hoe lang je ook speelt, je zult nooit verder komen dan tot niveau B2; de app is maar tot daar geprogrammeerd. Wel blijft de app continu verbeteren en vernieuwen. Bovendien is B2 een heel aardig niveau waarmee je op normaal basisniveau kunt communiceren. Een rechtszaak zul je er niet mee winnen, een kletspraatje op straat, daar sleept Duolingo je zeker doorheen.