5 dingen waar Italië zich afgelopen augustus druk om maakte

Van een kerkbroeder die gratis spritz uitdeelt tot een Amerikaanse indringer die vongole bedreigt en een klopjacht op airconditioning en van een kooigevecht in gladiatorstijl tussen wereldberoemde biljonairs tot een belachelijk gemaakt logo van de overheid en kaasmaken met dodelijke afloop. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie augustus 2024

Kerkbroeder bood gratis spritzen aan bij de avondmis en kreeg kritiek

Een franciscaner in Urbino veroorzaakte oproer door bij zijn mis een twee voor de prijs van één deal aan te bieden: een gratis spritz na de mis op zondagavond. De promotieposter toonde Jezus met de Heilige Communie en een spritz, wat leidde tot kritiek. Broeder Antonio Ricatti bood daarop z’n excuses aan voor de ietwat ongepaste combinatie en benadrukte dat zijn intentie alleen was om jongeren aan te trekken naar de kerk en samen te komen in een sociale setting. De poster werd uiteindelijk aangepast.

Olympische medaille leidde tot racistisch vandalisme

In Rome werd een muurschildering van Paola Egonu, een volleybalster met Nigeriaanse roots die Italië naar olympisch goud leidde, een dag na de onthulling gelijk beklad met roze verf. Street artist Laika wilde met het kunstwerk niet alleen het team eren, maar ook racisme en xenofobie in de sport aan de kaak stellen. Ze zette de woorden ‘Stop racisme, haat, xenofobie en onwetendheid’ op de bal. De vernieling laat wel zien dat racisme nog steeds een probleem is in Italië – Egonu onderbrak eerder nog haar interlandcarrière vanwege dezelfde reden.

Zwemmende Amerikaanse infiltrant bedreigt pasta alle vongole

Een ongewenste Amerikaanse bezoeker bedreigt het Italiaanse gerecht pasta alle vongole. De Amerikaanse blauwe zwemkrab is een groot probleem geworden omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft in de regio en lokale schelpdierpopulaties bedreigt. Daardoor hebben onder meer vongole het zwaar en veroorzaakt de krab aanzienlijke economische schade. De Italiaanse overheid probeert het probleem op te lossen in de keuken: naast financiële steun aan vissers promoot het nu de krab als ingrediënt. Al is er discussie over regelgeving, zijn chefs over het algemeen enthousiast. “In de Venetiaanse keuken zijn we altijd gewoon geweest om met verschillende soorten krabben te koken”, zegt chef Denis Begiqi van Ristorante Adriatica tegen de Washington Post. “We maken er heerlijke pastagerechten mee.”

Misbruikpriester bleek ook nog eens HIV-positief

Alsof het nog niet ernstig genoeg was dat de Italiaanse priester Andrea Melis afgelopen maand werd gearresteerd vanwege seksueel misbruik van minderjarigen, kwam er tijdens het proces verbaal ook nog een nieuwe aap uit de mouw. De priester liep twaalf jaar geleden ergens in Afrika HIV op. Volgens z’n advocaat lopen de jongens die hij vermoedelijk misbruikt heeft in ruil voor ladingen cadeaus geen gevaar, omdat hij ervoor in behandeling was. Oh dio.

Klikkende buren veroorzaakten drone-klopjacht op illegale airco’s

Het mocht dan heet zijn in Portofino, de sfeer was er afgelopen maand behoorlijk kil. Buren liepen te klikspanen over elkaar vanwege airconditioning en gingen zelfs zo ver dat ze stiekem foto’s maakten als ze zich op uitnodiging in andermans huis begaven, waarop een soort klopjacht met drones op illegale airco’s volgde door de politie. Ondanks dat het kleine stadje een soort epicentrum van rijkdom is, moeten veel inwoners de zomers namelijk zwetend doorstaan. Omdat Portofino deel uitmaakt van een nationaal park, waren de dingen een tijd lang verboden. Inmiddels zijn de regels wat versoepeld vanwege steeds hogere temperaturen, maar streng zijn ze nog altijd. Officiële toestemming is vereist en ze moeten discreet geplaatst zijn voor behoud van het stadsgezicht.

De oudste non van Europa is overleden

De oudste non van ons werelddeel is niet meer. Zuster Serafina besloot op haar negentiende haar leven te wijden aan het geloof en sloot zich samen met haar tweelingzus – die de mooie leeftijd van 89 aantikte – aan bij de Missionary Sisters of the Sacred Heart of Jesus. 88 jaar lang stond haar leven in teken van de kerk, tot ze deze maand op 111-jarige leeftijd haar laatste adem uitblies in Rome.

Italiaans nieuws in een notendop: editie augustus 2023

Er werd een man verpletterd door kaaswielen

’t Is een mooi beeld, die Grana Padano-kazen in rijen opgesteld bij een caseificio in Emilia-Romagna. Maar als je je even inbeeldt dat die dingen zo’n veertig kilo per stuk wegen en ze dus ook van die planken af kunnen vallen… De 74-jarige Giacomo Chiapparini overkwam het en belandde in z’n eigen fabriekje onder de kazen, toen een van z’n planken het begaf en een domino-effect veroorzaakte waarbij 15.000 loeizware kaaswielen naar beneden kwamen. Hij stierf in het harnas.

Een anti-maffiapriester werd bijna van z’n sokken gereden

Een Italiaanse priester die bekend staat om z’n strijden tegen drugscriminaliteit in Rome werd tijdens een van zijn kaarsverlichte protestloopjes bijna omver gereden door een moordlustige motorrijder. Don Antonio Coluccia (toch ironisch dat zowel priesters als maffiabazen Don heten in Italië) bleef door z’n altijd aanwezige politie-escort ongedeerd, maar een agent moest het ontgelden en werd in plaats van de priester aangereden. De dader, een man uit Belarus met crimineel verleden, ligt met een kogel in z’n lijf in het ziekenhuis.

Elon Musk en Mark Zuckerberg willen vechten in Italië

Wat doe je als je concurrent in je va arwater gaat zitten? Dan daag je ‘m uit om als gladiator in Italië te gaan vechten. Als je Elon Musk heet dan. Toen Zuckerberg zijn nieuwe ‘Threads’ aankondigde als concurrent voor Twitter, daagde Musk Zuckerberg uit voor een potje kooivechten. Dat moest gebeuren op een epische locatie in Italië, waarover serieus overlegd werd met Italiaanse ministers. Het Colosseum werd uitgesloten, maar Romeinse ruïnes te over in de laars. To be continued, tenzij het biljonairshumor is en het gevecht er nooit komt – ik acht beide kansen reëel.

Er was commentaar op een nieuwe logo van de overheid

Met trots onthulde de Italiaanse overheid het nieuwe logo dat de Italiaanse keuken op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO moet zien te krijgen. Maar niet iedereen was zo enthousiast. Op het logo vliegen pasta, pizza, kaas, wijn en olie rond boven een koekenpan, samen met herkenbare iconen als de toren van Pisa, het Colosseum en portretten van historische figuren. Eronder staat de zin Io amo la cucina Italiana (Ik hou van de Italiaanse keuken), met tricolore harten in plaats van O’s. Het meest cynische commentaar? L’avranno commissionato all’amico/a dell’amico/a dell’amico/a come al solito. Oftewel: zoals gewoonlijk hebben ze het waarschijnlijk aan de vriend van een vriend van een vriend gegeven. Want zo werkt tenslotte alles in Italië.

Een jongetje van 10 stak een brand aan en werd gesnapt door een drone

Dat het heet was in Italië in augustus zal niemand zijn ontgaan. Daar horen helaas ook bosbranden bij, waarvan de hitte zelf lang niet altijd de dader is. In Calabrië werd een tienjarig jongetje gesnapt door een drone toen hij op verschillende plekken de boel in de hens zette. Hij bleek in opdracht van z’n vader te werken, die tegen de drone schold en de vuurtjes vervolgens uitmaakte. De drones spoorden zo meer pyromanen in Calabrië op en pakten maar liefst 32 daders in twee weken tijd.