5 dingen waar Italië zich afgelopen augustus druk om maakte

Van een kooigevecht in gladiatorstijl tussen wereldberoemde biljonairs tot een belachelijk gemaakt logo van de overheid en kaasmaken met dodelijke afloop. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie augustus 2023

Er werd een man verpletterd door kaaswielen

’t Is een mooi beeld, die Grana Padano-kazen in rijen opgesteld bij een caseificio in Emilia-Romagna. Maar als je je even inbeeldt dat die dingen zo’n veertig kilo per stuk wegen en ze dus ook van die planken af kunnen vallen… De 74-jarige Giacomo Chiapparini overkwam het en belandde in z’n eigen fabriekje onder de kazen, toen een van z’n planken het begaf en een domino-effect veroorzaakte waarbij 15.000 loeizware kaaswielen naar beneden kwamen. Hij stierf in het harnas.

Een anti-maffiapriester werd bijna van z’n sokken gereden

Een Italiaanse priester die bekend staat om z’n strijden tegen drugscriminaliteit in Rome werd tijdens een van zijn kaarsverlichte protestloopjes bijna omver gereden door een moordlustige motorrijder. Don Antonio Coluccia (toch ironisch dat zowel priesters als maffiabazen Don heten in Italië) bleef door z’n altijd aanwezige politie-escort ongedeerd, maar een agent moest het ontgelden en werd in plaats van de priester aangereden. De dader, een man uit Belarus met crimineel verleden, ligt met een kogel in z’n lijf in het ziekenhuis.

Elon Musk en Mark Zuckerberg willen vechten in Italië

Wat doe je als je concurrent in je va arwater gaat zitten? Dan daag je ‘m uit om als gladiator in Italië te gaan vechten. Als je Elon Musk heet dan. Toen Zuckerberg zijn nieuwe ‘Threads’ aankondigde als concurrent voor Twitter, daagde Musk Zuckerberg uit voor een potje kooivechten. Dat moest gebeuren op een epische locatie in Italië, waarover serieus overlegd werd met Italiaanse ministers. Het Colosseum werd uitgesloten, maar Romeinse ruïnes te over in de laars. To be continued, tenzij het biljonairshumor is en het gevecht er nooit komt – ik acht beide kansen reëel.

Er was commentaar op een nieuwe logo van de overheid

Met trots onthulde de Italiaanse overheid het nieuwe logo dat de Italiaanse keuken op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO moet zien te krijgen. Maar niet iedereen was zo enthousiast. Op het logo vliegen pasta, pizza, kaas, wijn en olie rond boven een koekenpan, samen met herkenbare iconen als de toren van Pisa, het Colosseum en portretten van historische figuren. Eronder staat de zin Io amo la cucina Italiana (Ik hou van de Italiaanse keuken), met tricolore harten in plaats van O’s. Het meest cynische commentaar? L’avranno commissionato all’amico/a dell’amico/a dell’amico/a come al solito. Oftewel: zoals gewoonlijk hebben ze het waarschijnlijk aan de vriend van een vriend van een vriend gegeven. Want zo werkt tenslotte alles in Italië.

Een jongetje van 10 stak een brand aan en werd gesnapt door een drone

Dat het heet was in Italië in augustus zal niemand zijn ontgaan. Daar horen helaas ook bosbranden bij, waarvan de hitte zelf lang niet altijd de dader is. In Calabrië werd een tienjarig jongetje gesnapt door een drone toen hij op verschillende plekken de boel in de hens zette. Hij bleek in opdracht van z’n vader te werken, die tegen de drone schold en de vuurtjes vervolgens uitmaakte. De drones spoorden zo meer pyromanen in Calabrië op en pakten maar liefst 32 daders in twee weken tijd.