5 dingen waar Italië zich afgelopen juli druk om maakte

Van een onverwachte Romeinse opgraving tot bijzonder onwetende toerist slash vandaal en een waarschuwing van de weergoden. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie juli 2023

Het Pantheon sleepte €20.000 entreegeld binnen op de eerste dag

Sinds 1 juli kost het voor toeristen geld om het Pantheon in Rome binnen te komen. Het is daarmee de eerste kerk in Italië die om entreegeld vraagt. Een schamele vijf euro weliswaar, maar die was op dag één al goed voor twintigduizend euro uit meer dan zesduizend tickets die verkocht werden. Het geld wordt in het onderhoud van het gebouw gestoken en gaat deels naar het bisdom Rome dat het weer besteedt aan liefdadigheid en het onderhoud van andere staatskerken in de hoofdstad. Het Pantheon blijft overigens gratis op Domenica al Museo.

De klimaathel barstte los in Italië

Halverwege de maand kwam er een ongewenste hittegolf aankloppen die de temperaturen in Rome deed opdrijven tot boven de veertig graden. Nu is dat op zichzelf al geen pretje, maar de hitte was pas het begin (alhoewel, het begin waren eigenlijk de overstromingen anderhalf maandje eerder al). Een paar dagen later vlogen in Milaan de daken eraf, bedreigden hagelstormen de oogst in de noordelijke wijnregio en werd er zelfs een tornado gemeld. Tegelijkertijd stond half Sicilië in de fik vanwege de droogte en hitte die de 48 graden Celsius aantikte. Een Duitse minister beweerde gedurfd dat Italiaanse steden over een paar jaar niet meer geschikt zullen zijn voor toerisme. Gaat goed hè, met de klimaatverandering?

Er is een nieuwe verdachte in de zaak van het Vaticaanmeisje

Verschrikkelijk fascinerend, de vermissing van de vijftienjarige Emanuela Orlandi, dochter van een werknemer van het Vaticaan. Sinds haar verdwijning in de jaren tachtig zijn er vele theorieën langsgekomen – die met name met vingertjes wijzen naar zowel maffia als het Vaticaan zelf – en zijn er zelfs graftombes geopend, zonder resultaat. In januari werd de zaak voor de derde keer heropend en afgelopen maand kwam het Vaticaan zelf met nieuw bewijs: Orlandi’s zus zou misbruikt zijn door haar oom Mario Meneguzzi, die nu als verdachte aangemerkt wordt. Broer Pietro, die al jaren vecht voor gerechtigheid voor z’n zusje, is woest dat de verdenkingen nu naar zijn familie gaan. Meneguzzi zelf kan niets meer zeggen of weerleggen, die ligt al even ondergronds.

Toerist kerfde naam in Colosseum want had niet door hoe oud ’t was

En daarna kwam er nog zo’n lummel die hetzelfde deed. Op de een of andere manier zijn er nog altijd mensen die niet begrijpen dat je een boete krijgt als je werelderfgoed beschadigt en tegelijkertijd de onbedwingbare behoefte hebben om hun naam erin te vereeuwigen. Toerist numero uno, die flink aan de schandpaal genageld werd in de media, schreef een excuusbrief. Hij had niet door hoe oud een van de bekendste gebouwen ter wereld was.

Er werd bij toeval een eeuwenoud verdwenen theater gevonden

Om het hoekje van de Sint Pieter in Rome wordt volop gewerkt om van een oud palazzo een nieuw Four Seasons Hotel te maken. Bij graafwerkzaamheden in de tuin kwam daarbij iets nogal verrassends uit de grond: het verdwenen theater van keizer Nero. Van het bestaan van dat theater wist men af vanwege historische teksten, maar waar het stond was nooit eerder bekend. De opgravingen geven een zeldzaam kijkje op de periode van de Romeinse rijk tot aan de 15e eeuw. Zo zijn er ongebruikelijke 10e-eeuwse gekleurde glazen bekers en stukken aardewerk opgedoken. Deze stukken worden overgebracht naar een museum, de ruïne zelf gaat weer kopje onder het zand zodra de onderzoeksstudie is afgerond.