5 dingen waar Italië zich afgelopen juli druk om maakte
Van een gruwelijke moord op een broer tot een bizarre naamsverandering van een vliegveld en een groot verlies voor de toetjeswereld en van een onverwachte Romeinse opgraving tot bijzonder onwetende toerist slash vandaal en een waarschuwing van de weergoden. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.
Italiaans nieuws in een notendop: editie juli 2024
Wereldberoemd en berucht complex in Napels stortte in
In Napels vond een tragisch incident plaats in het beroemde Le Vele di Scampia-complex, waar een voetgangersbrug instortte. Daarbij overleden drie mensen, raakten elf mensen – waaronder veel kinderen – gewond en werd meer dan 800 man geëvacueerd. Het complex, berucht vanwege zijn banden met de georganiseerde misdaad en bekend uit de Gomorra-serie, verkeert al lange tijd in slechte staat. Het werd in de jaren zestig oorspronkelijk ontworpen om in de huisvestingsbehoeften te voorzien, maar is sindsdien een symbool van stedelijk verval geworden. Als je meer wil lezen over de schrijnende situatie, raad ik aan dit (Italiaanse) artikel van de Napolitaanse schrijver van de roman Gomorra te lezen dat hij schreef naar aanleiding van de ramp: Wat deden jullie voor Scampia terwijl de schijnwerpers van Gomorra schenen?
Roberto Linguanotto, de bedenker van de tiramisu is niet meer
Roberto “Loli” Linguanotto, het mede-brein achter tiramisu, is op 81-jarige leeftijd overleden. Al zijn er meerdere verhalen terug te vinden over het ontstaan van het dessert, zette Linguanotto tiramisu samen met Alba Campeol op de kaart bij restaurant Le Beccherie in Treviso, in de jaren zestig. De toet van mascarpone, room, eieren en lange vingers, is sindsdien wereldwijd geliefd. Linguanotto wordt in het nieuws herinnerd als een bescheiden man die een zoet nalatenschap heeft achtergelaten.
Vaticaanstad stapt over op 100% duurzame en onafhankelijke energie
Op het gebied van klimaat komt er weinig positiefs, maar dit soort-van-Italiaanse nieuws biedt hoop: Vaticaanstad zal binnenkort honderd procent van z’n elektriciteit uit hernieuwbare energie opwekken. Paus Franciscus heeft plannen aangekondigd voor de bouw van een zonne-energiecentrale net buiten Rome, waardoor Vaticaanstad de kleinste volledig energie-onafhankelijke staat ter wereld wordt. Het Vaticaan voegt zich bij zeven andere landen die minstens 99,7% van hun energie uit hernieuwbare bronnen halen, waaronder Albanië, Bhutan, Nepal, Paraguay, IJsland, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo.
Gecancelde acteur kreeg in Italië gewoon een oeuvreprijs
Acteur Kevin Spacey kreeg afgelopen maand een oeuvreprijs uitgereikt in het Siciliaanse Taormina. Dat is op zich niet per se heel interessant Italiaans nieuws, totdat je je bedenkt dat Spacey al geruime tijd een persona non grata is in de VS omdat hij – inmiddels wel vrijgesproken – beschuldigd werd van meerdere aanklachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In Italië vinden ze echter dat hij een monument is in z’n vak en de prijs verdient. Hij verdient het volgens de organisatie ook om z’n carrière terug te krijgen.
Luchthaven Milaan Malpensa wordt hernoemd tot Berlusconi Airport
Soms lijkt het wel of ze het erom doen. Het hoofdvliegveld van Milaan, Malpensa, wordt hernoemd naar Silvio Berlusconi, de voormalige Italiaanse premier. De beslissing leidde tot veel ophef en controverse in Italië. Berlusconi, die vorig jaar overleed, was een polariserende figuur, bekend om zijn vele juridische problemen en schandalen – lees hier maar wat. Eerder was er sprake van een naamsverandering van Linate, maar gezien die luchthaven binnen de stadsgrenzen van Milaan ligt, stak de burgemeester daar een stokje voor. In de gemeente Lombardije is het laatste woord voor Minister van Transport Salvini, die voor stemde. Een petitie om de beslissing terug te draaien verzamelde duizenden handtekeningen, maar voorstanders prijzen Berlusconi voor zijn bijdragen aan de Italiaanse politiek en economie en beschouwen de omdoping als eerbetoon aan z’n nalatenschap.
Man onthoofdde broer en gooide z’n hoofd van het balkon
Oi. Je zou maar over straat lopen en een hoofd tegenkomen. In het Zuid-Italiaanse dorp Pannarano, nabij Napels, gebeurde het. Buurtbewoners vonden een hoofd en waarschuwden de politie, die vervolgens het onthoofde lichaam in de woning aantrof en er een andere man arresteerde. Het bleek het resultaat van een ruzie tussen een 59-jarige man en zijn 65-jarige broer, waarbij broer één broer twee doodstak, onthoofdde en van het balkon gooide. Volgens de autoriteiten hadden de broers een langdurige ruzie en vaak luidruchtige discussies die de buurtbewoners verstoorden.
Italiaans nieuws in een notendop: editie juli 2023
Het Pantheon sleepte €20.000 entreegeld binnen op de eerste dag
Sinds 1 juli kost het voor toeristen geld om het Pantheon in Rome binnen te komen. Het is daarmee de eerste kerk in Italië die om entreegeld vraagt. Een schamele vijf euro weliswaar, maar die was op dag één al goed voor twintigduizend euro uit meer dan zesduizend tickets die verkocht werden. Het geld wordt in het onderhoud van het gebouw gestoken en gaat deels naar het bisdom Rome dat het weer besteedt aan liefdadigheid en het onderhoud van andere staatskerken in de hoofdstad. Het Pantheon blijft overigens gratis op Domenica al Museo.
De klimaathel barstte los in Italië
Halverwege de maand kwam er een ongewenste hittegolf aankloppen die de temperaturen in Rome deed opdrijven tot boven de veertig graden. Nu is dat op zichzelf al geen pretje, maar de hitte was pas het begin (alhoewel, het begin waren eigenlijk de overstromingen anderhalf maandje eerder al). Een paar dagen later vlogen in Milaan de daken eraf, bedreigden hagelstormen de oogst in de noordelijke wijnregio en werd er zelfs een tornado gemeld. Tegelijkertijd stond half Sicilië in de fik vanwege de droogte en hitte die de 48 graden Celsius aantikte. Een Duitse minister beweerde gedurfd dat Italiaanse steden over een paar jaar niet meer geschikt zullen zijn voor toerisme. Gaat goed hè, met de klimaatverandering?
Er is een nieuwe verdachte in de zaak van het Vaticaanmeisje
Verschrikkelijk fascinerend, de vermissing van de vijftienjarige Emanuela Orlandi, dochter van een werknemer van het Vaticaan. Sinds haar verdwijning in de jaren tachtig zijn er vele theorieën langsgekomen – die met name met vingertjes wijzen naar zowel maffia als het Vaticaan zelf – en zijn er zelfs graftombes geopend, zonder resultaat. In januari werd de zaak voor de derde keer heropend en afgelopen maand kwam het Vaticaan zelf met nieuw bewijs: Orlandi’s zus zou misbruikt zijn door haar oom Mario Meneguzzi, die nu als verdachte aangemerkt wordt. Broer Pietro, die al jaren vecht voor gerechtigheid voor z’n zusje, is woest dat de verdenkingen nu naar zijn familie gaan. Meneguzzi zelf kan niets meer zeggen of weerleggen, die ligt al even ondergronds.
Toerist kerfde naam in Colosseum want had niet door hoe oud ’t was
En daarna kwam er nog zo’n lummel die hetzelfde deed. Op de een of andere manier zijn er nog altijd mensen die niet begrijpen dat je een boete krijgt als je werelderfgoed beschadigt en tegelijkertijd de onbedwingbare behoefte hebben om hun naam erin te vereeuwigen. Toerist numero uno, die flink aan de schandpaal genageld werd in de media, schreef een excuusbrief. Hij had niet door hoe oud een van de bekendste gebouwen ter wereld was.
Er werd bij toeval een eeuwenoud verdwenen theater gevonden
Om het hoekje van de Sint Pieter in Rome wordt volop gewerkt om van een oud palazzo een nieuw Four Seasons Hotel te maken. Bij graafwerkzaamheden in de tuin kwam daarbij iets nogal verrassends uit de grond: het verdwenen theater van keizer Nero. Van het bestaan van dat theater wist men af vanwege historische teksten, maar waar het stond was nooit eerder bekend. De opgravingen geven een zeldzaam kijkje op de periode van de Romeinse rijk tot aan de 15e eeuw. Zo zijn er ongebruikelijke 10e-eeuwse gekleurde glazen bekers en stukken aardewerk opgedoken. Deze stukken worden overgebracht naar een museum, de ruïne zelf gaat weer kopje onder het zand zodra de onderzoeksstudie is afgerond.