5 dingen waar Italië zich afgelopen juni druk om maakte

Van borstvoeding onder applaus in de Kamer tot levensgevaarlijke taferelen op de fiets en een door Berlusconi overschaduwd sterfgeval. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie juni 2023

Berlusconi overleed en Italië stond op z’n kop

Vanaf 12 juni half 10 werd er nergens anders meer over gepraat, ging de politiek zo’n week plat, volgde er een nationale dag van rouw. Er werd gehuild door Poetin, Ruby-gate pakte er ook een zakdoek bij, politiek links steigerde vanwege de ietwat extreme reactie van het land en het volk sprak angsten uit over de toekomst. Als razende reporter in Italië pende ik hier de reacties van de Italianen neer op de dood van Berlusconi.

Francesco Nuti overleed op dezelfde dag wat bijna over het hoofd werd gezien

Goh, je zou maar overlijden op dezelfde dag als Berlusconi. Het gebeurde Francesco Nuti, die het ‘gelukkig’ zelf niet mee zal hebben gekregen. De acteur, regisseur, zanger, scenarioschrijver en producent werd 68 jaar en was al een tijdje ziek. Na grote filmsuccessen in de jaren 80 ging het bergafwaarts met Nuti waarop wat roerige privétijden volgden. Net voordat hij in 2006 aan een nieuwe film begon maakte hij een ernstige val van de trap waardoor hij niet meer kon bewegen en praten. Nuti kreeg in besloten kring een uitvaart in een van de mooiste kerkjes van Florence: de San Miniato al Monte.

Er was applaus voor Italiaanse politica die borstvoeding gaf in het parlement

Mooie mijlpaal: de Italiaanse politica Gilda Sportiello besloot haar baby mee te nemen naar een parlementaire zitting, om aldaar borstvoeding te geven. Met haar statement ontving ze applaus van de hele zaal. Sportiello streed al langer voor het recht om borstvoeding te geven tijdens het debat, en kreeg de Kamer vorig jaar zover om deze regel goed te keuren. Deze maand was ze de eerste politica die dit dan ook echt deed met haar twee maanden oude kindje.

Fietsnummerborden moesten verplicht – en toen toch niet meer

Matteo Salvini kondigde aan dat de Italiaanse regering wetgeving zal aannemen om fietsers te dwingen een helm te dragen en kentekenplaten op hun barrel te monteren. Een uitspraak die hem zelf bijna een veiligheidshelm moest laten dragen, want daar waren fietsgroepen en klimaatvrienden het absoluut niet mee eens. Salvini nam dan ook binnen een dag een enorme haarspeldbocht en krabbelde terug met het argument dat z’n uitspraak verkeerd geïnterpreteerd was. Hij wilde graag de focus weer terug op z’n doel: verkeersveiligheid verhogen en roekeloos rijden aanpakken. Daar ben ik hier vast mee begonnen.

Er kwamen nieuwe maatregelen om geweld tegen vrouwen te bestrijden

Op 27 mei werd Italië opgeschud door de moord op Giulia Tramontano, een 29-jarige vrouw uit Milaan die terwijl ze 7 maanden zwanger was vermoord werd door haar partner. Tramontano is de 41e vrouw in Italië die dit jaar om het leven kwam door femicide. Het kabinet keurde afgelopen maand het voorstel goed om de codice rosso-wet te verscherpen. Het plan omvat meer nadruk op preventie en waarschuwingen, nieuwe straatverboden en meer toezicht op mannen die zich schuldig maken aan huiselijk geweld, prioriteit geven aan rechtszaken met betrekking tot geweld tegen vrouwen, en het versterken van de alarmlijn 1522 voor gendergeweld. Het parlement moet er nog mee instemmen.