Hou je van focaccia? Dan wil je deze andere broodsoorten écht proberen

Savory galette with fresh colorful tomatoes and basil

I plead guilty dat dit onderzoek uit eigenbelang was. Na dertien soorten focaccia te hebben uitgeplozen, had ik de smaak te pakken en dook ik nog even in de familie van de focaccia. Want als je het Italiaanse platbrood lekker vindt, dan weet ik zéker dat je deze verre achterneven ervan ook gaat adoreren.

Pizza bianca romana

Klinkt als een pizza, is meer een lichte versie van de focaccia, met een stuk minder olie. Pizza bianca romana koop je in Rome bij de fornaio op de hoek als streetfood. Het knapperige brood van panpizzadeeg wordt vaak opengesneden om te beleggen met bijvoorbeeld mortadella.

Su Mustazzeddu

Sardijns brood gevuld met tomaten, dat eruitziet als een dikke galette. Su Mustazzeddu wordt gemaakt van griesmeel met durumtarwe en zuurdesem. Daarna wordt-ie gevuld met verse tomaten en eventueel wat basilicum, olijfolie en knoflook, om vervolgens rommelig dichtgevouwen te worden om richting de oven te gaan.

Scéblasti

Scéblasti komt uit Zollino, Puglia, wat in het zuidelijkste puntje van hak van Italië ligt. De naam betekent ‘vormloos’, wat je begrijpt als je het misbaksel ziet; een soort platte oliebol-focaccia uit de steenoven. Op de smaak is overigens niks aan te merken, met ingrediënten als pompoen, olijf, ui, courgette, chilipepers en kappertjes door het deeg.

Vastedda

Deze komt uit Sicilië en wordt per streek weer anders gemaakt. Er is een hartige versie waarmee pani ca meusa gemaakt wordt, met een vulling van ricotta, andere kazen, vlees, of gedroogde tomaten en aardappel – dat verschilt per stad. Ook is er een gefrituurde variant (vastedda fritti) die zonder beleg in hartige vorm óf zoet wordt gegeten. In het laatste geval wordt hij nog in honing gedoopt.

Pitta Calabrese

Brood in de vorm van een kleine donut uit Catanzo in de regio Calabrië. Hij zit tussen focaccia en brood in en wordt gemaakt van meel, biergist, water, olijfolie en zout. Traditioneel wordt-ie bijgestaan door Calabrische producten als ‘nduja, capocollo, pepers, aubergines in olie, provola, ansjovis of kappertjes.