Onmisbaar Italiaans keukengerei dat je in elke keuken terugvindt

De keuken incluis keukengerei is het terrein van Italiaanse nonna’s en moeders. Een assortiment familierecepten en een gezonde dosis liefde kunnen een hoop recepten lekker maken, maar dat is zeker niet alles. Er zijn volgens nonna’s en moeders namelijk een aantal essentials die niet mogen ontbreken in je Italiaanse keuken.

11x Italiaans keukengerei

Pastamachine

Allereerst een pastamachine. Er zijn verschillende soorten met verschillende standen, opzetstukken waarmee je spaghetti, tagliatelle en eigenlijk alle soorten verse pasta kunt maken. Je kunt voor een pastamachine waarbij je het deeg met de hand draait of een elektrische waarbij je weinig hoeft te doen. Lang geleden werd pasta nog gerold met een lange houten deegroller, maar dat is al lang niet meer het geval. Enige tijd geleden achterhaalden we al bij welke pastamachine chefs zweren.

Deegschraper

Dit is een essentieel product bij het zelf maken van brood maar ook verse pasta. Het zorgt ervoor dat je het deeg dat blijft plakken aan het werkblad bij elkaar kunt schrapen zodat je niks hoeft te verspillen. In traditionele Italiaanse gezinnen wordt niet makkelijk gedacht over verspilling en wordt er niks weggegooid. Ook bij kleverig brooddeeg is een deegschraper een must.

Deegschraper RVS – €11,95 »

Gnocchibord

Een gnocchibord is een houten plankje met een gladde en een geribbelde kant. Je kunt hier gnocchi op rollen waardoor er een gezellig geribbeld patroon ontstaat. Er zijn ook andere traditionele pastasoorten zoals cavatelli of garganelli die gemaakt kunnen worden met behulp van een gnocchiplankje.

Gnocchiplank met deegroller – €17,95 »

Moka

Een moka is niet alleen beeldschoon, maar maakt van jouw keuken direct een Italiaanse keuken. Een kopje koffie uit de moka smaakt gewoon naar Italië, of je het wil of niet. Het maakt niet uit of je ook nog gebruik maakt van een ander koffiesysteem, een kleine moka mag niet in je keukenkast ontbreken. Zorg er wel voor dat je deze moka-fouten niet maakt, en je deze gouden moka-regels aanhoudt voor de perfecte koffie.

Klassieke Bialetti moka – €27 »

Passeerzeef

Ofwel passe vite. Ik dacht eerlijk gezegd dat dit ‘tomaten-passata-maker’ heette, maar niets bleek minder waar. Toch zie je er eentje in elke Italiaanse keuken. Je kunt er tomatensaus of -puree mee maken, maar ook bijvoorbeeld aardappelpuree. De grove stukken en schillen blijven hangen zodat er gladde saus of puree overblijft.

Passeerzeef – €23,49 »

Puntarellesnijder

Puntarelle zijn langwerpige bittere bladgroenten die traditioneel wordt geweekt in ijswater en gegeten met een anjovisdressing. Je kunt niet alles eten, alleen de binnenkant van de groente en deze moet ook nog eens in dunne reepjes worden gesneden. Italiaanse nonna’s doen dat met behulp van een soort vierkant raamwerkje dat met scherpe draadjes is bekleed. Je kunt de puntarelle er simpelweg doorheen trekken. In Nederland worden ze nog niet verkocht, dus neem er vooral eentje mee als je in Italië bent. Je kunt ze vaak zelfs in de supermarkt kopen.

Pollepel

Dit klinkt misschien stom, maar een goede pollepel is essentieel in een Italiaanse keuken. Als je pasta kookt en je wil deze roeren, kun je dit namelijk het beste doen met een pollepel.

Set van 3 pollepels – € 4,50 »

Aardappelpers

Als je zelf gnocchi wilt maken is een aardappelpers of pureeknijper ontzettend handig. Dit is een vierkante knijper waar je een gekookte aardappel met schil en al in kan doen, en vervolgens slierten gepureerde aardappel uit komen. Naast gnocchi maken Italiaanse nonna’s en moeders ook vaak en graag aardappelpuree voor hun kroost. Ze noemen ‘m schiacciapatate.

Pureeknijper inclusief schiller – €24,95 »

Risottopan

Risotto maak je niet in een koekenpan, nee, risotto maak je in een risottopan. Eerst leek me dit nogal overdreven, maar het komt de perfecte gaarheid van de risotto absoluut ten goede. Met een risottopan wordt risotto maken bijna een ontspannen aangelegenheid. Je hoeft niet panisch te checken of het goed gaat, de risottopan zorgt voor een ontspannen kookproces.

Le Creuset risottopan – €199 »

Ravioli-mesje

Een ravioli-mesje zorgt voor een gezellige gekartelde rand. Je kunt er dus ravioli mee snijden, maar ook gebruiken voor bijvoorbeeld crostata of als je je CV gaat inleveren bij je toekomstige droombaan, succes gegarandeerd.

Dubbele pastasnijder – €13,95 »

Goede stoofpan

Als je om zeven uur ’s ochtends in een Italiaanse keuken komt ruikt het er vaak al naar ragù of tomatensaus. Een goede stoofpan is daarom het halve werk. Investeer hier dan ook eens in. Als je geluk hebt gaat hij een heel leven mee.

Gietijzeren braadpan – €78,19 »