Italiaanse kaasfondue

Herfstweer vraagt om kaasfondue. Die kun je in principe maken met alles wat je zelf lekker vindt. Doe dus eens niet zo Zwitsers en ga voor Italiaans. In deze Italiaanse kaasfondue zit fontina, een goed smeltende kaas met een rijke, nootachtige smaak. Hij heeft een romige textuur en is een klassieke keuze voor fondue. Voor een extra kick komt de gorgonzola om de hoek kijken. Wil je een extraatje? Dan kun je zelfs nog denken aan parmezaan of pecorino. Tip: proef de kazen eerst samen om te kijken of de smaken matchen. Pecorino is bijvoorbeeld sterk en vrij zuur, dus kan met een pittige kaas botsen.

Recept voor Italiaanse kaasfondue

Ingrediënten

  • 200 g fontina, geraspt
  • 200 g gorgonzola, verkruimeld
  • 1 teentje knoflook, doormidden gesneden
  • 1 kopje droge witte wijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels water
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 stokbrood of focaccia, in blokjes gesneden

Bereiding

  1. Wrijf de binnenkant van een fonduepan in met het gehalveerde teentje knoflook.
  2. Giet de droge witte wijn en het citroensap in de fonduepan en verwarm op laag vuur.
  3. Voeg geleidelijk de geraspte fontina en verkruimelde gorgonzola toe, roer constant tot de kazen volledig gesmolten zijn.
  4. Meng in een aparte kom de maïzena met water om een papje te maken. Voeg dit toe aan de gesmolten kaas en roer goed door.
  5. Voeg versgemalen zwarte peper toe naar smaak.
  6. Blijf roeren tot het mengsel glad en goed gemengd is. Houd het op een laag vuur en voorkom dat het kookt.
  7. Serveer de kaasfondue met stukjes stokbrood of focaccia om te dippen.