Is je kater echt minder erg op vakantie?

Rond het middaguur beginnen met een wijntje bij de lunch, gevolgd door een Aperol op het strand en een sgroppino als dessert. Om maar te zwijgen over die limoncello bij de rekening. De volgende dag voel je je hartstikke prima. Kan het écht zo zijn dat je katers minder erg zijn op vakantie?

Waar je in Nederland al languit op de bank zou liggen na zo’n alcohol-inname, voel je je onder de Italiaans zon pico bello. Katers op vakantie voelen nou eenmaal minder erg. Hoe dat zit? Dr. Jenna Macciochi, Immunologist en expert op het gebied van voeding en lifestyle, legt uit: “Tijdens een vakantie heb je minder verantwoordelijkheden en ben je meer ontspannen dan normaal. Bovendien kun je meer uitrusten als je minder verplichtingen hebt. Je slaapt misschien langer en kunt zo beter herstellen. Een kater voelt hierdoor minder heftig aan. Daarnaast maak je tijdens een vakantie mooie herinneringen, zonder negatieve gevolgen van alcohol, waardoor je al snel denkt meer alcohol aan te kunnen tijdens een vakantie.”

Doordat je dus meer ontspant en leuke dingen doet zoals sightseeing, zwemmen en eten, kan het zo zijn dat dit afleidt van de effecten van een drankje teveel. Zo lijkt het alsof je op vakantie meer kunt drinken. Helaas is het niet zo dat de fysieke effecten daadwerkelijk minder zijn. Alcohol leidt alsnog tot uitdroging en kan voor ontstekingen en stofwisselingstoornissen zorgen.

De beste remedie? Het eten van vette vis schijnt te helpen, samen met het drinken van genoeg water. Zet die pasta di mare en Pellegrino maar op tafel.

Bron: Condé Nast Traveller