5 tips voor de ultieme sgroppino

Een scroppino of sgroppino is verrukkelijk als afwisseling tussen de gangen door, maar ook als afsluiter is de Italiaanse cocktail helemaal op z’n plaats. Simpel, maar gegarandeerd keer op keer weer lekker, mits je ‘m goed maakt natuurlijk. Met deze tips van onze collega’s en buongustai van FavorFlav gaat dat zeker lukken.

Met slechts drie ingrediënten – sorbetijs, prosecco en wodka – lijkt een sgroppino makkelijker te maken dan het is. Tenminste, de uitvoering zelf is geen hogere wiskunde, maar het zijn vooral de kleine details die ervoor zorgen dat-ie luchtig en zijdezacht wordt. Je zult niet de eerste zijn die alleen maar gesmolten citroen sorbetijs drinkt, gemengd met een shot wodka.

Tip 1

IJskoude wodka en prosecco: een must. Van plan om ’s avonds een sgroppino te maken? Zet in de ochtend of dag ervoor de wodka in de vriezer en prosecco in de koelkast.

Tip 2

Ook de kom waar je de sgroppino in maakt moet ijskoud zijn. Dat zorgt ervoor dat het ijs en de gekoelde drank ook goed koud blijft. Dit hoeft niet lang, 10 minuten in de vriezer is al genoeg.

Tip 3

Klop eerst het citroen sorbetijs luchtig en voeg dan pas één voor één de wodka en prosecco toe. Als je alles in een keer bij elkaar kiepert wordt het niet een geheel en heb je kans dat als je de sgroppino in een champagneflûte schenkt, de drank en het ijs als het ware van elkaar gaan scheiden.

Tip 4

Tempo, tempo! Het opkloppen van het ijs en het erbij gieten van de drank moet geen uren duren, dan zou het ijs immers smelten en is het luchtige effect weg. Niet treuzelen dus en gemengd is gemengd!

Tip 5

Italianen willen de wodka nog wel eens inwisselen voor limoncello; dubbel citroen = dubbel zo lekker. Ook als je niet van citroensorbetijs houdt kun je de sgroppino ook maken met bijvoorbeeld mango- of bosvruchtensorbetijs.

Bron: FavorFlav