Siena op de planning? Op deze data is de verborgen schat van de stad te zien

Een bezoekje Toscane is niet compleet zonder een pitstop Siena. Je hebt er het Piazza del Campo met de beroemde palio-paardenrace, charmante middeleeuwse straatjes om doorheen te dwalen en een hele bups bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Bovendien is Siena officieel de meest vriendelijke stad van Europa. Reden genoeg om te gaan, maar soms is een bezoekje Siena extra bijzonder. Je kunt er namelijk heel af en toe iets aanschouwen wat normaal goed verstopt zit onder de grond van de kathedraal.

De marmeren vloer van de Kathedraal van Siena

De Duomo di Siena, of Duomo Santa Maria Assunta, zoals de kathedraal officieel heet, is al vet indrukwekkend met zijn zwart-witte marmeren buitenkant en knappe interieur. Maar weinig mensen weten dat onder hun voeten nog een verborgen kunstwerk ligt: een prachtig versierde marmeren vloer die normaal gesproken bedekt is ter bescherming ervan. Slechts een paar weken per jaar wordt deze bijzondere vloer onthuld.

De vloer is een verzameling van 56 panelen, gemaakt door verschillende kunstenaars uit de veertiende tot de zestiende eeuw. Deze panelen vertellen verhalen uit de Bijbel en bevatten volop symboliek, maar zeggen ook iets over de geschiedenis van de stad. Een mooi staaltje vakmanschap, gemaakt van verschillende kleuren marmer dat door speciale technieken mogelijk werd. Hij mag dan verstopt zijn, maar staat wel bekend als een van de mooiste vloeren ooit gemaakt.

Een van de meest opvallende panelen is de ‘Slachting van de Onschuldigen’, van Matteo di Giovanni. Het trekt alle aandacht door dramatiek en details. Andere interessante panelen zijn het ‘Doolhof’, dat symbool staat voor het spirituele pad naar verlossing, en de ‘Wolf van Siena’, een verwijzing naar de stichter van de stad.

De verborgen schat zien

Dus, wanneer mogen de voeten tijdelijk op (of naast) de geopende vloer? Van 27 juni tot 31 juli ligt hij bloot, evenals van 18 augustus tot 16 oktober dit jaar. Daarna gaat er weer een beschermlaag over, zodat de miljoenen schoenen van bezoekers het meesterwerk niet verwoesten. Wel even een kaartje kopen voor de kerk.