Zo bekaaid kom je er als single financieel van af in Italië

Aiaiai. Italianen maken niet alleen steeds minder kinderen, ze wonen ook nog ‘ns met z’n 8.4 miljoenen in hun eentje in een huis. En dat is niet voordelig, kan ik je vertellen. Als single in Italië kom je financieel namelijk hartstikke bedrogen uit.

Onafhankelijk adviesbureau Moneyfarm deed onderzoek naar de kosten van het levensonderhoud voor een alleenstaand persoon en zette dat tegenover de kosten die een stel gezellig met z’n tweetjes maakt. Lang verhaal kort: als single geef je in Italië zo’n € 1.800 uit, met z’n tweeën rolt er iets minder dan € 2.500 over de toonbank.

Niet het minste rekenwonder snapt wel dat je dat duobedrag dus nog even moet halveren. Om nu weer even precies te zijn komt er dan een aap van € 571 euro uit de mouw, want zóveel minder betaalt de helft van een koppel per persoon. Daar kun je een mooi weekje aan het strand van boeken, hoor.

Hoe dat zo? Op zich logisch: als alleenstaande geef je relatief meer geld uit aan huisvesting, in Italië gemiddeld € 388. Daarnaast zijn meubels en huishoudelijke apparaten een dure hobby. En dan hebben we het nog niet over behoeftes gehad. Boodschappen kosten je als Italiaanse single dik € 300 en dat gelukkige stelletje telt slechts € 236 per persoon neer. Hotelkamers en restaurantbezoekjes gaan we het niet eens meer over hebben. Niet alleen ons eigen Holland is ingericht op het “traditionele gezinsleven”, zien we maar weer.