Terrasje pakken duur in Amsterdam? In deze Italiaanse stad is het nog duurder

Hollanders houden van klagen en ik vind ook dat we dat mogen. Een pilsje doen op het terras lijkt inmiddels wel een luxegoed, met prijzen waarvoor je vroeger drie burgers bij de McDonald’s kreeg – euroknallers die overigens óók niet meer bestaan. Vroeger was alles beter, want toen dronk ik nog zonder geldzorgen ranja op een rietje op een Amsterdams terras. Maar als je dacht dat het alleen in onze hoofdstad diep in de buidel tasten is voor een rondje, heb je het goed mis. Verrassend genoeg verslaat Italië onze gemiddelde rekening gewoon.

Reken jezelf niet rijk in Rome

Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners deed een Europees terrasonderzoekje naar wat een rondje kost in alle hoofdsteden. Op de rekening: twee espresso, twee fris, twee halve liters bier, twee rosé. Bont gezelschap moet je ervoor neerzetten om die keuze te maken, maar je moet iets verzinnen. In Amsterdam telt dat gezelschap daar € 45,80 voor neer. Maar in Rome, daar kost ‘t dus € 46,33.

Klein verschil, maar ik moet zeggen dat het me verbaast van het land waar de inflatie dan behoorlijk heeft huisgehouden, maar de prijzen overall nog altijd lager zijn dan bij ons. Ik schuif het dan ook af op de tourist traps die de rekening opdrijven.

Amsterdam en Rome hangen samen ergens in het midden van de lijst en zijn dus allebei relatief redelijk geprijsd. Totdat je naar de terraskoopkracht (gemiddeld besteedbaar inkomen in het land afgezet tegen de terrasprijzen) kijkt. Die is in Italië is 9, terwijl het in Nederland 19 is – Italië behoort tot de top drie laagste koopkracht van Europa, Nederland tot de drie hoogste.

De terrasrekening in de rest van Europa

Waar je absoluut niet moet zijn als je krap bij kas zit is Oslo met €69,91 voor dat sneue rondje. Nergens in Scandinavië, want daar claimen ze de volledige top drie. In Budapest en Bratislava kun je het terras op als een god in Frankrijk. Daar kost een rondje je nog geen €24 en kun je dus twee keer zo lang blijven zitten als in Amsterdam en Rome, en bijna drie keer zo lang als in ’t Noorden.