De meest chaotische luchthavens van Europa

Het is me vaker overkomen dan me lief is, het missen van een vlucht. Afgelopen zomer was dramatisch met lange wachtrijen bij Schiphol waarbij ik helemaal buiten in de rij stond en mijn bagage ook nog eens zoek is geraakt. Nu bereid ik me beter voor en vertrek ik het liefst wat vroeger van huis, met een extra onderbroek en tandenborstel in mijn handbagage. Chaotische luchthavens liever vermijden? Vlieg dan vooral niet vanaf deze twee Italiaanse luchthavens.

De meest chaotische luchthavens

Airhelp heeft afgelopen zomer onderzoek gedaan naar de meest chaotische luchthavens van Europa. Ze hebben gekeken naar de cijfers van meer dan 5.000 gecancelde en vertraagde vluchten. London Gatwich Airport kun je het best skippen volgens hen, want dat is de nummer één. Meer dan de helft van alle vluchten, 54 procent, zijn daar afgelopen zomer gecanceld.

Nog zo dramatisch zijn, helaas, de vliegvelden Rome Fiumicino en Milaan. Deze Italiaanse vliegvelden zijn ook opgenomen in de top tien van meest chaotische vliegvelden, waarbij in Rome dik 44 procent van de vluchten verstoord werd en in Milaan net geen 44 procent. De volledige top tien is als volgt:

  1. London Gatwick Airport, Groot-Brittanië
  2. Lisbon Humberto Delgado Airport, Portugal
  3. Copenhagen Kastrup Airport, Denemarken
  4. Paris Charles de Gaulle Airport, Frankrijk
  5. Antalya Airport, Turkije
  6. Istanbul Sabiha Gokcen, Turkije
  7. Rome Fiumicino Leonardo da Vinci Airport, Italië
  8. Manchester International Airport, Groot-Brittanië
  9. Milano Malpensa Airport, Italië
  10. Frankfurt International Airport, Duitsland 

De minst stressvolle vliegvelden van Europa

Waar je dan wél op kunt vliegen zonder klotsoksels? StressFreeCarRental heeft in een eigen onderzoek gekeken naar de gecancelde vluchten, het totaal aantal passagiers en de afstand naar het centrum. Ze hebben een lijst gemaakt van minst stressvolle luchthavens met op nummer één Billund, in Denemarken. Ook Turijn en Cagliari op Sardinië zijn luchthavens waar je relaxt naartoe kan. Deze Italiaanse vliegvelden staan op nummer 9 en 10 van de lijst. Wij zeggen: op naar Turijn of Sardinië.